Prevencija 0

07.04.2024.

12:24

Mikroplastika u telu može uzrokovati razne bolesti, od Alchajmera do kancera

Mikroplastika je postala sveprisutna – u vazduhu, vodi, hrani, pa čak i u našim telima – prema nedavnim otkrićima.

Izvor: b92.net/ krenizdravo.dnevnik.hr

Mikroplastika u telu može uzrokovati razne bolesti, od Alchajmera do kancera
Profimedia

Podeli:

Iako postoji sve veći broj naučnih dokaza koji povezuju mikroplastiku sa zdravstvenim problemima, ubedljivi dokazi o direktnoj uzročnosti su još uvek nedostižni. Uprkos tome, istraživači su primetili zabrinjavajuće trendove kao što su povećane stope Alchajmerove bolesti, kolorektalnog karcinoma i smanjenog broja spermatozoida, što je sve potencijalno povezano sa izloženošću mikroplastici.

Nedavna studija objavljena u The New England Journal of Medicine otkrila je mikroplastiku i još manju nanoplastiku u arterijama, što je u korelaciji sa značajno povećanim rizikom od kardiovaskularnih bolesti. Iako studija ne utvrđuje direktnu uzročnost, ona naglašava potencijalne zdravstvene opasnosti od izlaganja mikroplastici.

Uticaj mikroplastike na zdravlje

Mikroplastika i nanoplastika, obe vrlo male veličine, prožimaju različite aspekte svakodnevnog života, uključujući proizvode za ličnu negu, tekstil i posude za hranu i piće. Iako laboratorijski eksperimenti ukazuju na štetne efekte mikroplastike na ljudske ćelije, specifičan uticaj na zdravlje ostaje neizvestan zbog raznovrsnosti hemikalija koje sadrže.

Luz Klaudio, profesor ekološke medicine, upozorava na njihov potencijal kao endokrinih disruptora, istovremeno priznajući nedostatke u razumevanju njihovih dugoročnih zdravstvenih posledica. Uprkos neizvesnostima, stručnjaci zagovaraju proaktivne mere za ograničavanje izloženosti mikroplastici.

Strategije uključuju korišćenje kućnih sistema za filtriranje vode za piće, smanjenje oslanjanja na plastične proizvode za jednokratnu upotrebu i minimiziranje zagađenja vazduha u zatvorenom prostoru od predmeta od plastike. Iako je nemoguće potpuno eliminisati mikroplastiku iz tela, usvajanje svesnih navika može smanjiti njeno nakupljanje. Bilo da se odlučite za odeću od prirodnih vlakana ili izaberete staklo umesto plastičnih kontejnera, pojedinačne akcije doprinose smanjenju ukupne izloženosti mikroplastici i očuvanju zdravlja.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: