Aktuelno 3

21.03.2024.

15:51

Vejpovi mogu izazvati rak: Oštećuju DNK ćelije baš kao i cigarete

Vejping može izazvati promene ćelija koje mogu da izazovu rak, sugeriše nova studija.

Izvor: Daily mail

Vejpovi mogu izazvati rak: Oštećuju DNK ćelije baš kao i cigarete
Profimedia

Podeli:

Stručnjaci tvrde da dugotrajna upotreba ovih uređaja može izazvati značajnu štetu po zdravlje. Ovo upozorenje dolazi u trenutku kada vlada Engleske predstavlja predlog zakona koji će zabraniti sledećoj generaciji da kupuje cigarete i bori se protiv konzumiranja cigareta kod mladih, preneo je Daily mail.

Kada je reč o Britaniji, Zakon o duvanu i vejp uređajima će svake godine podizati starosnu granicu za prodaju duvana za jednu godinu, tako da se cigarete nikada neće legalno prodavati svima koji ove godine napune 15 godina ili mlađima. Takođe će uvesti nova ovlašćenja za ograničavanje ukusa i ambalaže koja se namerno reklamira deci. Ovo bi moglo da promeni način na koji se vejpovi, koji sadrže nikotin, prikazuju u prodavnicama, premeštajući ih van vidokruga dece i dalje od drugih proizvoda kao što su slatkiši.

Brojke pokazuju da je svako peto dete pokušalo da vejpuje uprkos tome što je zabranjeno za mlađe od 18 godina, dok se broj dece koja koriste vejp utrostručio u poslednje tri godine.

U prvoj studiji ove vrste koja je istraživala efekte vejpinga na različite tipove ćelija, istraživači sa Univerzitetskog koledža u Londonu i Univerziteta u Inzbruku, Austrija, analizirali su više od 3.500 uzoraka. Pronašli su epitelne ćelije - koje obično oblažu organe i često su tamo gde počinje rak - u ustima su se pokazale značajne granularne promene kod pušača.

Najvažnije je da su slične promene primećene u ćelijama korisnika e-cigareta koji su u životu popušili manje od 100 duvanskih cigareta.

Dr Chiara Herzog, prvi autor studije, navela je da se ne može reći da elektronske cigarate ne nose rizike.

"Iako je naučni konsenzus da su e-cigarete bezbednije od pušenja duvana, ne možemo pretpostaviti da su potpuno bezbedne za upotrebu i važno je istražiti njihove potencijalne dugoročne rizike i veze sa rakom. Ne možemo reći da e-cigarete izazivaju rak na osnovu naše studije, ali primećujemo da korisnici e-cigareta pokazuju neke slične epigenetske promene u bukalnim ćelijama kao i pušači, a ove promene su povezane sa budućim razvojem raka pluća."

Dr Ian Valker, izvršni direktor politike Cancer Research UK, rekao je da su decenije istraživanja dokazale vezu između pušenja i raka.

"I studije su do sada pokazale da su e-cigarete daleko manje štetne od pušenja i da mogu pomoći ljudima da prestanu. Ovaj rad međutim naglašava da e-cigarete nisu bez rizika, pa su nam potrebne dodatne studije kako bismo otkrili njihov potencijalni dugoročni uticaj na zdravlje ljudi", naveo je on.

Komentarišući nalaze, Džordž Lejking, direktor Centra za istraživanje raka Univerziteta u Oklandu, rekao je da ih treba posmatrati s oprezom, dodajući da je razvoj raka "proces u više koraka".

"Važno je naglasiti da je bilo i drugih promena u ćelijama pušača koje nisu primećene kod korisnika e-cigareta ili nepušača", rekao je on.

Podeli:

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Iznenađenje: Oni su "tajni" ruski saveznici

Britanski proizvođač rovokopača JCB nastavio je da proizvodi i isporučuje te radne mašine za rusko tržište mesecima nakon što je objavio da je zaustavio izvoz zbog rata Rusije u Ukrajini, prenosi Gardijan.

22:49

15.5.2024.

1 d

Podeli: