Zdravlje

Nedelja, 20.08.2023.

15:09

Nije so, a ni šećer: Ove namirnice svakodnevno konzumirate, a ne znate koliko su štetne

Zdravlje srca je od presudne važnosti za zdravlje svih organa, zbog čega je veoma važno kako se hranite, a lekari najviše preporučuju mediteranski tip ishrane sa dosta svežeg voća i povrća.

Izvor: hayat.ba

Nije so, a ni šećer: Ove namirnice svakodnevno konzumirate, a ne znate koliko su štetne
Foto: Ben Schonewille/Shutterstock

Međutim, više je namirnica koje svakodnevno predstavljaju opasnost za zdravlje srca, a među njima su odavno poznati so, šećer, masti, alkohol, mesne prerađevine i pekarski proizvodi.

Gazirana pića


Limenka gaziranog pića ima više šećera nego što stručnjaci preporučuju za ceo dan. Previše šećera pak je veliki rizik za pretilost, a samim time i razvoj dijabetesa tipa 2, visokog krvnog pritiska i bolesti srca.

Beli pirinač, hleb i testenina

Pirinču, hlebu, testenini i grickalicama od belog brašna nedostaju zdrava vlakna, vitamini i minerali. Rafinirane žitarice brzo se pretvaraju u šećer, koji vaše telo skladišti kao mast. Ishrana bogata rafiniranim žitaricama može uzrokovati salo na stomaku, što studije povezuju s bolestima srca i dijabetesom tipa 2. Pokušajte dobiti barem polovinu žitarica od celovitih žitarica poput smeđeg pirinča, zobi i celovite pšenice.

Margarin

Bogat je zasićenim masnoćama koje mogu povisiti loš holesterol i povećati verovatnost srčanih bolesti. Bolje ga je zameniti maslinovim uljem ili namazima na bazi biljnog ulja, koji sadrže mono i polinezasićene masnoće korisne za srce. Ako imate visok holesterol, namaz sa stanolom je još bolji. Redovna upotreba može pomoći u snižavanju razine LDL holesterola.

Jogurti s ukusom

Jogurt može biti super izvor prehrane. Redovno jedenje može vas zaštititi od visokog krvnog pritiska. Ali pazite kakav kupujete. Jogurti s ukusom puni su dodatog šećera koji je povezan s debljanjem, visokim krvnim pritiskom, upalama i bolestima srca. Za najzdraviji izbor, uzmite obični nemasni jogurt i dodajte vlastito sveže voće, cimet ili vanilu za ukus.

Sladoled

Kupovni sladoled je bogat šećerom, kalorijama i zasićenim masnoćama, pa ga sačuvajte za posebne prilike. Smanjite unos kalorija i masnoće odabirom sorbeta, nemasnog ili smrznutog jogurta ili smrznutih voćnih pločica. Proverite etiketu za najmanju količinu šećera i zasićenih masti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Totalni raspad: Ljudi beže iz Ukrajine

U Lavovoskoj oblasti u Ukrajini na granici sa Poljskom, nastao je pravi kolaps usled saobraćajnih gužva koje čine stotine automobila, prenosi TV kanal Obsšćestvenoe, pozivajući se na predstavnicu lokalnog pograničnog odreda Aleksandru Kučkovsku.

19:58

17.5.2024.

1 d

Podeli: