Nova epidemija na pomolu? Četvrtina svetske populacije ima neku od alergija

Dok su alergije ranije bile redak zdravstveni poremećaj, danas epidemiološka istraživanja pokazuju da oko 25 odsto ukupne svetske populacije boluje od neke alergijske bolesti. Uprkos razvoju farmakoterapije, broj obolelih se svake godine povećava, i ima tendenciju daljeg rasta u svim starosnim kategorijama, pogotovu u dečjoj populaciji.

Izvor: RTS
Podeli
Foto: Depositphotos/galitskaya
Foto: Depositphotos/galitskaya

Pročitajte još:

Maj - mesec alergija: Kako se zaštititi? VIDEO

Alergija na hranu utiče na mentalno zdravlje i bude često razlog za diskriminaciju

Dr Danijela Jevtić navodi da je anafilaksa najteža vrsta alergije koja ima brz početak nastanka i razvoja i, kako kaže, može da uzrokuje anafilaktični šok sa mogućim smrtnim ishodom.

"Anafilaksa je teška alergija koja nastaje u roku od par sekundi do par sati od izlaganja alergenu i može da bude po život fatalna. Kada se desi da osoba dobije naglo gušenje, da pomodri, pad pritiska, da izgubi svest ili da prethodno oseti paniku, moramo odmah da reagujemo i da je stavimo u horizontalni položaj sa blago izdignutim nogama", objašnjava Jevtićeva za RTS.

Nakon toga, dodaje doktorka, pozovete odmah 194, jer to su pozivi koji idu istog trenutka, jer se radi o životnoj ugroženosti.

Navodi da je od ključnog značaja da pacijenti koji znaju na šta su alergični upoznaju sa tim lekara kom se obraćaju za pomoć.

Naglašava da je jako bitno da roditelji, ukoliko im je dete alergično na nešto, sa tom informacijom upoznaju učitelje i nastavnike, ali i odrasli svoju radnu okolinu.

Objašnjava da je najčešći vid alergije na hranu, lekove i insekte i upozorava da tokom odmora povedemo posebnu pažnju.

"Što se tiče hrane, to su orašasti plodovi, plodovi mora, meso, mleko jaja, pšenica. A što se tiče lekova, penicilinski preparati", objašnjava Jevtićeva i upozorava da postoji mogućnost unakrsne alergije.

Savetuje da prilikom boravka u prirodi prekrijemo noge i ruke, ali i da u knjižici, ukoliko smo alergični na nešto, to imamo zapisano.

Anafilaksa se dijagnostikuje na osnovu simptoma i znakova. Primarni tretman je injekcija epinefrina, koja se ponekad kombinuje sa drugim lekovima.

Anafilaksa obično ima niz simptoma, uključujući svrab, osip, oticanje grla, i nizak krvni pritisak.

Najčešći uzroci nastanka ove bolesti su ujed insekta, hrana i lekovi.

U najčešće alergijske bolesti spadaju: alergijski rinitis (alergijska kijavica), alergijska bronhijalna astma i atopijski dermatitis.

Pored toga, osobe koje pate od alergija sklonije su prehladama zbog već postojeće upale disajnih puteva i oslabljenog imuniteta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 9 idi na stranu