Dečiji dijabetes – nema čekanja

U pandemiji koronavirusa mogućnost redovnih kontrola i odlazaka kod lekara je veoma ugrožena, a u slučajevima dečijeg dijabetesa to može da ima nesagledivo loše posledice.

Zdravlje

Izvor: B92

Sreda, 27.10.2021.

15:56

Dečiji dijabetes – nema čekanja
Foto: Promo

Odlaganje odlaska lekaru na nagoveštaj prvih simptoma dijabetesa kod mališana povećava rizik od produbljivanja metaboličkih poremećaja i stvaranja težih slučajeva bolesti poput dijabetesne ketoacidoze.

Ketoacidoza je najteža akutna komplikacija dijabetesa koja životno ugrožava dete i nastaje kada se simptomi dijabetesa (pojačano žeđanje, učestalo mokrenje, gubitak u telesnoj težini) ne prepoznaju na vreme.

U Srbiji raste broj dece sa dijagnozom dijabetesa. Procene kažu da rast iznosi do šest odsto godišnje, a prema podacima iz 2019.godine oko 1.750 dece ima dijagnostifikovan dijabetes. Na globalnom nivou stopa rasta je nešto niža i iznosi od tri do četiri odsto, pa sa ovim procentima možemo reći da Srbija spada u red zemalja sa visokom učestalošću dijabetesa kod dece.

Roditelji i deca sa novootkrivenim dijabetesom često se kasno javljaju lekaru i zbog toga je veoma važna njihova edukacija navode stručnjaci i naglašavaju da više od trećine dece (35 odsto) sa uspostavljenom dijagnozom dijabetesa ima ketoacidozu. Posebno brine statistika dece mlađe od pet godina, kod kojih se u više od 48 odsto slučajeva obolela deca primaju u bolnicu u stanju ketoacidoze. Značajan procenat njih dolazi na lečenje u teškom stanju.

U endokrinologiji se ketoacidoza smatra hitnim stanjem. Opšte zdravstveno stanje se naglo pogoršava i praćeno je simptomima mučnine, povraćanja, bolovima u stomaku.

Svako dete koje mnogo mokri, pije puno vode, oseća da je gladno, a istovremeno gubi na kilaži, mora što pre da se javi lekaru. Roditelji ne čekajte, posmatrajte svoje dete i reagujte na vreme ukoliko primetite simptome dijabetesa...

Ova bolest sve više napreduje i zato je u ovim slučajevima vreme dragoceno. Važno je rano prepoznavanje znakova i simptoma, a kako bi se izbeglo ovo stanje potreban je značajan fokus zdravstvenih radnika i roditelja. Svest o ovom stanju treba da bude na daleko višem nivou kod svih onih koji provode vreme sa decom i odgovorni su za njih, a ne samo kod roditelja. Bilo bi dobro da o ovome vode računa i bake i deke, nastavno osoblje u vrtićima i školama, treneri u sportskim klubovima i odgovorne osobe u svim oblicima kolektivnih aktivnosti koje deca pohađaju.

Merenje nivoa šećera u krvi danas je veoma jednostavno i zato apelujemo pre svega na roditelje, ali i one koji o deci vode računa da u slučaju simptoma neodložno reaguju. Nemojte da mislite da ako dete puno mokri da ima mokraćnu infekciju ili da pije puno vode zbog toga što je leti napolju vrućina.

U Srbiji su dostupni efikasni načini da se dijabetes drži pod kontrolom. Bez obzira na dijagnozu bolesti u ranim fazama života, deci se uz adekvatnu terapiju i redovne kontrole može omogućiti nesmetan razvoj i ostvarenje najzahtevnijih ličnih i životnih ciljeva.

Autor teksta,

doc. dr Maja Ješić, pedijatar endokrinolog UDK Tiršova

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

10 h

Podeli: