Alergije na anesteziju

Koliko su česte alergije na anesteziju prilikom vađenja zuba?

Zdravlje

Izvor: B92

Sreda, 15.09.2010.

12:07

Default images

Jedan od osnovnih principa u savremenoj stomatologiji je bezbolna intervencija, odnosno korišćenje anestezije. Anestezija se u stomatologiji koristi svakodnevno. Od popravki zuba, lečenje kanala korena, vađenja zuba, i svih oralno-hiruških intervencija. Anestetici koji se koriste su najčešće na bazi lidokaina, mepivakaina i artikaina. Svi anestetici koji se mogu naći na našem tržištu su klinički ispitani, sa višegodišnjom, može se reći i višedecenijskom primenom. Alergijske reakcije na njih su izuzetno retke, ali su svakako moguće. Mogu se manifestovati na različite načine, najčešće su u vidu crvenila, otoka sluzokože ili kože. Veoma je važno reći da je anafilaktička reakcija najkomplikovaniji oblik alergijske reakcije. Svaka stomatološka ordinacija mora da poseduje set medikamenata i opreme za hitnu interveciju, odnosno ukazivanje prve pomoći kod pojave znakova teže alergijske reakcije.

Dr Dragan Gavrilov
Magic Dent

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

13 h

Podeli: