Ishrana 3

09.06.2024.

17:44

Nikako ne unosite više kofeina od preporučene doze: Evo šta se sve tada dešava u organizmu

Kofein je aktivni sastojak nekih od naših omiljenih pića i ima snažan efekat na ljude.

Izvor: b92.net/klix.ba

Nikako ne unosite više kofeina od preporučene doze: Evo šta se sve tada dešava u organizmu
Shutterstock/Shebeko

Podeli:

Prirodno je tu u vašoj jutarnjoj kafi i šoljici čaja ili se dodaje vašem omiljenom energetskom napitku i mnogim popularnim bezalkoholnim pićima.

Međutim, jedan brend limunade je nedavno zatvoren u SAD zbog optužbi da je njen sadržaj kofeina opasno visok, iako je navodno bio unutar preporučenog dnevnog unosa kofeina za odrasle. Ovo je pokrenulo pitanja o tome koliko je kofeina previše, i da li je važno odakle ga dobijamo?

Iako postoje brojne studije koje pokazuju da neka kofeinska pića imaju zdravstvene prednosti, još uvek postoji  neizvesnost o tome kako bismo ih trebali konzumirati.

Možda vas zanima

Kako kofein utiče na telo

Mnoge ključne funkcije se stalno dešavaju u našem organizmu, uključujući otkucaje srca, protok krvi i cikluse spavanja i buđenja. Na mnoge od njih utiče adenozin – hemikalija koja se prirodno javlja u telu i čiji je zadatak da nas umori na kraju dana.

"Adenozin je jedna od prirodno proizvedenih supstanci u telu koja dovodi do utišavanja aktivnosti u različitim organima koji su pod stresom ili im je potrebno smanjenje potražnje za energijom", kaže Kenet Džejkobson, šef odeljenja za molekularno prepoznavanje u Nacionalnom institutu za dijabetes i Disgestivne i bubrežne bolesti u SAD za BBC.

Adenozinski receptori se nalaze na spoljašnjoj površini mnogih ćelija u telu, kaže on, i reaguju na promenu nivoa adenozina u blizini ćelije da pošalju komandu unutar ćelije za smanjenje nivoa njene aktivnosti. Ovo podstiče san u srcu, bubrezima, imunološkom sistemu i drugim tkivima.

Možda vas zanima

Kada konzumiramo kofein, on se brzo apsorbuje u naš krvotok, gde preplavljuje adenozin, sprečavajući ga da se veže za ove receptore i da radi svoj posao. Zbog toga konzumiranje kofeina može učiniti da se osećamo budnije i energičnije.

Kofein takođe može povećati nivoe drugih neurotransmitera poput dopamina i adrenalina, što može učiniti da se osećate više stimulisanim, kaže Damian Bailei, profesor fiziologije na Univerzitetu Južnog Velsa u Velikoj Britaniji.

Evropska agencija za bezbednost hrane EFSA savetuje zdravim ljudima da piju ne više od 400 mg dnevno i ne više od 200 mg u jednom napitku.

Espreso može da sadrži između 250 mg i 700 mg kofeina, a neka energetska pića mogu biti 500 ili 600 mg. Dakle, lako je preopteretiti se kofeinom, kaže Bejli, i znaćete kada se to desi jer možete početi da osećate mučninu, anksioznost i razdražljivost i da imate glavobolju.

Takođe možete primetiti preuranjene ventrikularne kontrakcije - koje su dodatni otkucaji srca. Međutim, umereni unos oko dve ili tri šoljice kafe dnevno nije povezan sa ozbiljnim negativnim neželjenim efektima kod zdravih ljudi.

Podeli:

3 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

"Srbija je suštinski postala članica EU"

Srbija je, potpisivanjem Memoranduma o strateškom partnerstvu sa EU o održivim sirovinama, lancima proizvodnje baterija i električnim vozilima - suštinski postala članica EU, poručio je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić.

13:03

21.7.2024.

1 d

Podeli: