Ishrana 1

08.06.2024.

20:35

Jedna vrsta orašastih plodova će vam pomoći da smršate

Orašasti plodovi se preporučuju iz više razloga, veoma su zdravi i odlična su alternativa za grickanje nekim manje zdravim opcijama.

Izvor: Index.hr

Jedna vrsta orašastih plodova će vam pomoći da smršate
Shutterstock/Krzysztof Slusarczyk

Podeli:

Bjanka Tamburelo ističe da su "orašasti plodovi odlična hrana za mršavljenje jer su puni zdravih masti koje podstiču sitost, kao i proteina i vlakana. Bogati su hranljivim materijama i sadrže mnogo kalorija, ali to nije razlog da biste ih izbegli, samo vodite računa o količini dnevnih porcija."

Kao najbolju vrstu orašastih plodova koje možete jesti za mršavljenje, dijetetičari su izdvojili bademe. Evo zašto.

Visok sadržaj vlakana

"Vlakna su važna hranljiva materija u većini dijeta. Ako pokušavate da smršate, vlakna mogu biti važna jer vam pomažu da budete siti i zadovoljni duže", kaže dijetetičar Samanta. Hrana bogata vlaknima može poboljšati metabolizam, smanjiti rizik od srčanih bolesti i dijabetesa tipa 2 i poboljšati funkciju varenja, izveštava Eating Well.

Oni su bogati antiinflamatornim svojstvima

Bademi su bogati antiinflamatornim biljnim jedinjenjima zvanim flavonoidi, polifenoli i proantocijanidini. Anti-inflamatorna hrana poput badema pomaže u gubitku težine jer dokazi pokazuju da prekomerna težina može dovesti do hronične upale. MacCleod ističe da "vlakna u orašastim plodovima mogu pomoći u održavanju stabilnog nivoa šećera u krvi, što utiče i pomaže u smanjenju upale u telu".

Puni su proteina

Telo neprestano obnavlja i održava kosti, mišiće, ćelije i tkiva, a za sve to su potrebni proteini. Tamburelo ističe da je "preterano ograničavanje unosa hrane uobičajena greška u gubitku težine i da kasnije može dovesti do prejedanja". Zato je preporučljivo jesti hranu bogatu proteinima, koja će usporiti varenje i učiniti nas sitima.
 

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: