Ishrana 2

15.04.2024.

8:04

Ovo voće "topi" masnoće sa stomaka, a sada mu je sezona

Voće nije samo ukusno, već ima važnu ulogu u održavanju celokupnog zdravlja i podržavanju ciljeva mršavljenja.

Izvor: Index.hr

Ovo voće "topi" masnoće sa stomaka, a sada mu je sezona
Shutterstock/leonori

Podeli:

Nutricionistkinja Lisa Ričards otkrila je koje su to tri vrste voća koje bismo trebali redovno da uključimo u ishranu.

Jagode

Jagode nisu samo ukusne, već su i odličan izbor za one koji žele da skinu salo sa stomaka. Ovo voće je prepuno vlakana, vitamina i antioksidansa. Jagode nude niz zdravstvenih prednosti, uključujući uticaj na mršavljenje. Njihov visok sadržaj vlakana pomaže u postizanju osećaja sitosti, smanjujući ukupni unos kalorija i podržavajući napore u kontroli težine, prenosi She Finds.

Nutricionistkinja ističe da su jagode niskokalorični obrok koji može biti "prilično hidratantan, što može povećati sitost i sprečiti prejedanje. Jagode sadrže značajan izvor vitamina C, koji je koristan za podršku imuniteta. Sastoje se od jednostavnih ugljienih hidrata koje telo koristi kao brzi izvor goriva za energiju i mentalnu jasnoću". 

 

Borovnice

Borovnice su bogate antioksidansima, vlaknima i vitaminima, što ih čini nutritivno bogatim dodatkom svakoj ishrani. Ričards ističe da borovnice sadrže "vlakna i fitonutrijente koji deluju kao antioksidansi u telu. Antioksidansi deluju na smanjenje oštećenja slobodnih radikala od toksina koji dovode do upala i hroničnih bolesti, poput gojaznosti".

Dodaje da su borovnice voće koje ima "najviše antioksidansa". Njihovi specifični antioksidansi su flavonoidi, biljna jedinjenja koji borovnicama daju zaštitu, a kada se konzumiraju, daju nam sličnu zaštitu i na ćelijskom nivou". 

Grožđe

Grožđe je bogato antioksidansima i pridonosi celokupnom zdravlju smanjujući upale i podržavajući metaboličku funkciju. Visok sadržaj vode i vlakana pomaže u obuzdavanju žudnje i održavanju dužeg osećaja sitosti, prenosi She Finds.

U grožđu se može uživati u svežoj i smrznutoj varijanti, a koju god odaberete, to je "izvrstan izvor hranjivih materija i vode koji mogu podstaći napore u mršavljenju", ističe nutricionistica.

Dodaje da "dnevni unos vlakana i ishrana bogata vlaknima mogu dovesti do gubitka težine", zaključuje ona. 

Podeli:

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: