Ishrana 0

03.04.2024.

15:17

Redovno uzimajte ove namirnice i rešite se lošeg holesterola

Povišen nivo holesterola negativno utiče na zdravlje srca i povećava rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Izvor: B92/Index.hr

Redovno uzimajte ove namirnice i rešite se lošeg holesterola
udra11/Shutterstock

Podeli:

Postoje brojni činioci koji utiču na nivo holesterola, a ishrana je svakako jedan od njih.

Ključnu ulogu ima uključivanje zdravih namirnica u svakodnevnu ishranu, a konzumiranje nekih od njih može doprineti smanjenju holesterola.

Mahunarke

Mahunarke, poput sočiva, igraju značajnu ulogu u održavanju zdravog nivoa holesterola. Sadrže topiva vlakna koja upravljaju holesterolom tako što se vežu za čestice holesterola u sistemu za varenje i uklanjaju ih iz tela pre nego što počnu da cirkulišu u krvi.

Pečurke

Pečurke sadrže mešavinu snažnih veza poput beta-glukana i hitina, koji doprinose snižavanju lošeg holesterola, dok potencijalno povećavaju dobar holesterol. Prema metaanalizi objavljenoj u časopisu American Journal of Medicine, nakon procene sedam studija, rezultati su pokazali da konzumacija pečuraka može imati povoljne učinke na nivoe HDL i LDL holesterola, prenosi Eat This, Not That.

Masna riba

Masne ribe, poput sardina i skuše, može imati svojstva snižavanja holesterola zbog toga što sadrže posebnu vrstu omega-3 EPA (eikosapentaenoična kiselina) i DHA (dokosaheksaenoična kiselina).

Ječam

Ječam je dobar izvor dijetalnih vlakana, vitamina i minerala, naročito korisnih za zdravlje srca, varenje i održavanje uravnotežene ishrane.

Borovnice

Borovnice su poznate kao voće koje snižava nivo holesterola zahvaljujući visokom udelu topivih vlakana i antioksidansa. Topiva vlakna u borovnicama pomažu u smanjenju količine LDL holesterola u krvotoku. Takođe, antioksidansi u borovnicama, poput antocijanina, sprečavaju oksidaciju holesterola i nakupljanje u zidovima arterija.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina besna: "Tražite rat – dobićete ga"

Ministarstvo trgovine Kine objavilo je danas da se oštro protivi povećanju carina na kinesku robu u Sjedinjenim Američkim Državama i najavilo da će preduzeti odlučne mere da odbrani svoja prava i interese.

17:18

14.5.2024.

1 d

Podeli: