Zdravlje

Utorak, 14.11.2023.

09:48

Popularno voće smanjuje rizik od demencije

Jagode pomažu u prevenciji demencije i depresije kod osoba sa prekomernom težinom u srednjim godinama, prenosi San (The Sun).

Izvor: index.hr

Popularno voće smanjuje rizik od demencije
Foto: pikselstock/Shutterstock

Tokom 12 nedelja, dnevna porcija tog voća poboljšala je raspoloženje i smanjila probleme s pamćenjem i poboljšala mentalno zdravlje, pokazalo je istraživanje.

"Demencija je opšti pojam koji obuhvata mnoge različite bolesti, a ni za jednu nema leka. Nije jasno kada će i hoće li delotvorna terapija biti dostupna, stoga je prevencija i ublažavanje simptoma putem izbora prehrane i načina života trenutno najbolji pristup koji imamo", rekao je profesor Robert Krikorijan sa Univerziteta u Sinsinatiju.

Profesor Krikorijan smatra da se otkriće njegovog tima verovatno može pripisati protivupalnom delovanju antocijanina koji se nalazi u jagodama.

"Želeli smo da radimo s populacijom srednje dobi s prekomernom telesnom težinom, jer je demencija stanje za koje se veruje da se razvija tokom decenija. Nadalje, upala je verovatno faktor koji doprinosi metaboličkim poremećajima kao što su gojaznost, predijabetes i dijabetes tipa 2", dodao je.

Jagode su važne za održavanje zdrave prehrane jer osiguravaju 100 posto preporučene dnevne doze vitamina C u jednoj šoljici. Takođe, sadrže hranljive stvari korisne za srce.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: