Bolesti 1

17.03.2024.

8:03

Visok krvni pritisak najbolje snižavaju ove dve vežbe

Kada je u pitanju snižavanje krvnog pritiska, studije su pokazale da su aerobne ili kardio vežbe najbolje.

Izvor: Index.hr

Visok krvni pritisak najbolje snižavaju ove dve vežbe
jeffy11390/Shutterstock

Podeli:

Vežbe koje angažuju mišiće bez pokreta, poput čučnjeva uza zid i planka, mogu biti najbolje za snižavanje krvnog pritiska, prema velikoj studiji objavljenoj prošle godine u British Journal of Sports Medicine.

Ova vrsta treninga poznata je kao izometrijski ili statički trening, prema klinici Mayo. Izometrijsko delovanje mišića događa se kada se mišići kontrahuju, ali ne menjaju vidljivo dužinu, a uključeni zglobovi se ne pomeraju, što olakšava stabilnost tela. Izometrijske vežbe mogu se raditi s utezima ili bez njih, oslanjajući se samo na svoju težinu tela.

"Izometrijske vežbe su najdelotovorniji način za smanjenje i sistolnog i dijastolnog krvnog pritiska", izjavio je koautor studije, dr Džejmi Odriskol, u saopštenju za javnost.

Istraživači su pregledali 270 ispitivanja u koje je bilo uključeno 15.827 učesnika. Izometrijske vežbe dovele su do najvećih smanjenja u krvnom pritisku, a ispitan je i učinak HIIT-a, aerobnih vežbi, dinamičkog treninga otpora i kombinacije poslednja dva.

"Smanjenje krvnog pritiska nakon treninga aerobnog vežbanja iznosilo je 4.49/2.53 mmHg, 4.55/3.04 mmHg nakon dinamičkog treninga otpora, 6.04/2.54 mmHg nakon kombinovanog treninga, 4.08/2.50 mmHg nakon HIIT-a i 8.24/4 mmHg nakon treninga izometrijskih vežbi", navodi se u saopštenju za javnost.

Izvođenje čučnjeva uza zid (izometrijska vežba) bilo je najučinkovitije za smanjenje sistolnog pritiska, a trčanje (aerobna vežba) bilo je najkorisnije za smanjenje dijastolnog pritiska. No, izometrijske vežbe uopšteno su bile najbolje za snižavanje oba elementa pritiska. Potrebno je više istraživanja kako bi se tačno utvrdilo zašto bi izometrijske vežbe mogle biti bolje za snižavanje krvnog pritiska od drugih vrsta treninga, kažu autori.

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Putin dao odobrenje: Počinje

Ruski predsednik Vladimir Putin danas je, uoči Dana metalurga, putem video veze dao odobrenje za početak puštanja u rad niza metalurških objekata u raznim regionima te zemlje.

19:38

15.7.2024.

1 d

Podeli: