Bolesti 2

25.04.2024.

13:19

Opasne bolesti prete: "Moramo biti spremni"

Bolesti poput malarije i denga groznice prete da ugroze severnu Evropu, Ameriku, Aziju, Australiju.

Izvor: B92.net

Opasne bolesti prete: "Moramo biti spremni"
ME Image/Shutterstock

Podeli:

Zaraženi komarci se šire velikom brzinom, a već ih ima dosta i u Evropi, naročito zbog velikih i naglih klimatskih promena, navode stručnjaci.

"Svet mora da bude spreman na nagli porast ovih bolesti. Globalno zagrevanje znači da prenosnici malarije i denga groznice mogu pronaći staništa u više regija, u područjima gde su ljudi verovatno imunološki nezaštićeni, a sistemi javnog zdravstva nepripremljeni", rekla je Rejčel Louv, stručnjakinja iz Barselone.

Zbog trenutne situacije i sve dužih leta, a kraćih zima, ova bolest preti da prevlada u Evropi, iako je denga primarno zastupljena u tropskim i suptropskim predelima, prenosi Gardijan.

Denga groznicu prenosi azijski tigrasti komarac i od prošle godine je postao domaćin u čak 13 evropskih zemalja, Italiji, Francuskoj, Španiji, Malti, Monaku, San Marinu, Gibraltaru, Lihtenštajnu, Švajcarskoj, Nemačkoj, Austriji, Grčkoj i Portugaliji.

Ono što dodatno pogoduje njihovom brzom razvoju jeste što nakon velikih suša dolazi do poplava.

Klimatske promene će još više ubrzati sve, ali se nadamo da smo naučili neke lekcije iz prethodnih epidemija, a predviđa se da ćemo svakako u budućnosti imati više slučajeva obolevanja od denga groznice, ali i više smrtnih ishoda na koje moramo biti spremni.

Podeli:

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: