Bolesti 0

02.04.2024.

8:06

Tri simptoma srčanih bolesti koji se javljaju na stopalima

Širom sveta kardiovaskularne bolesti vodeći su uzrok smrti. One su odgovorne za 18 miliona smrti godišnje.

Izvor: Index.hr

Tri simptoma srčanih bolesti koji se javljaju na stopalima
Shutterstock/PR Image Factory

Podeli:

To uključuje stanja koja utiču na srce i kardiovaskularni sistem, kao što su moždani udar, koronarna bolest srca i zatajenje srca.

Mnogi od nas svesni su najčešćih simptoma srčanih bolesti, kao što je bol u grudima. Međutim, postoje i drugi, manje poznati i manje očiti simptomi. U nekim slučajevima, ti simptomi mogu da se pojave na stopalima.

Prema Američkoj akademiji za dermatologiju (AAD), postoje tri znaka kardiovaskularnih problema koje možemo uočiti na stopalima i prstima.

Oticanje stopala

Otečena stopala jedan su od simptoma bolesti srca. U medicini poznato kao edem, ovo stanje može biti pokazatelj toga da srce ne radi kako treba.

"Mnoge bolesti srca uzrokuju nakupljanje tečnosti u stopalima i potkolenicama. Kako se tečnost nakuplja, možete videti otekline koje se mogu proširiti sve do natkolenica i prepona. Otekline ujutro mogu biti manje i pogoršati se kasnije tokom dana", pojašnjavaju iz AAD.

Plavi nožni prsti

Ovaj simptom može biti znak začepljenja krvnih sudova.

"Kada vam je jako hladno, vaša koža može postati plava ili ljubičasta. Ako je deo kože plav ili ljubičast kada vam je toplo, to može biti znak da vaša krv ne dobija dovoljno kiseonika", napominje AAD.

Bez lečenja nedostatak kiseonika može uzrokovati odumiranje kože i tkiva. Medicinski izraz za ovu pojavu je cijanoza.

Bolne kvržice na nožnim prstima

Bolne kvržice na prstima nogu nazivaju se Oslerovi čvorovi.

"Ako imate infekciju srca poznatu kao infektivni endokarditis, bolne kvržice mogu se razviti na prstima ruku, nogu ili na oba dela tela. U većini slučajeva nestaju same od sebe, ali nekim pacijentima biće potrebno lečenje. Budući da ovu infekciju uzrokuju bakterije, može se lečiti antibioticima, ali ponekad je potrebna operacija", poručuju iz AAD.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: