Matija je zbog greha iz mladosti ostao bez grkljana i glasnica, ali ipak može da govori VIDEO

Da li ste znali da pacijenti kojima je odstranjen grkljan iz zdravstvenih razloga mogu da nauče da govore i to preko jednjaka? Matija Kolarić iz Koceljeve nakon operacije 2015. godine koristi ezofagusni govor.

Izvor: B92, TV Prva
Podeli
Foto: Printskrin/Prva TV
Foto: Printskrin/Prva TV

Pročitajte još:

Kad promuklost od bezazlenog problema postane razlog za hitno lečenje FOTO

Maska ne utiče samo na kožu, već i na glas: Stručnjaci odgovaraju zašto

"To je greh iz mladosti. Pušio sam 35 godina dve kutije dnevno. 2015. godine me je operisao profesor Trivić", priča za "150 minuta" Matija.

Dr Sanja Trivić koja je jedan od 300 najboljih ORL Fonijatara na svetu otkriva da u Srbiji ima sve više onkoloških pacijenata. Pušenje je glavni faktor za nastanak karcinoma grkljana. Svaka promuklost duža od dve do tri nedelje može biti suspektna da se radi o nekom malignom procesu.

"Operacija koja je urađena na Matiji zove se totalna laringektomija kada se odstrani ceo grkljan, ali je dobra vest da možemo da naučimo govor i bez grkljana, odnosno bez glasnica možemo da produkujemo govor. To je ezofagusni govor iz jednjaka i želuca kada se vazdušnom strujom dovede do toga da vibriraju segmenti koji ostaju u grlu i na taj način se produkuje glas. Najbitnije je da je glavni organ glasa mozak to je i razlog zbog kog možemo da naučimo da pričamo i na druge načine, a ne samo uz pomoć glasnica. Pacijenti posle ovoga zahtevaju jednu totalnu rehabilitaciju, ne samo fonijatrijsku već i psihičku", naglašava dr Trivić.

Uspešnost rehabilitacije nakon operacije je, kako kaže dr Trivić, preko 80 odsto. Preko 80 odsto njih nauči ezofagusni glas i govor. one koji to ne uspeju postoji elektro larings koji može da se dobije preko socijalnog osiguranja kao i razni drugi filteri i dodaci za osobe koje imaju traheostmu, a sve to je veoma bitno za kvalitet života pacijenata Klinike za ORL u KCS.

Matija kaže da se dobro snalazi, ali da postoje izvesne teškoće.

"Nemam nikakav problem, apsolutno me sve razumeju u banci, pošti... Tu je profesionalni pristup, međutim kada na ulici hoću nekoga nešto da pitam, tu nastaje problem".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 6 idi na stranu