Aktuelno 2

20.03.2024.

13:16

Uz proleće, stigao je i umor: "Ljudski organizam je veliki časovnik" VIDEO

Proleće je i zvanično počelo, a sta njim i umor koji neke osobe osećaju.

Izvor: Prva.rs

Uz proleće, stigao je i umor: "Ljudski organizam je veliki časovnik" VIDEO
szefei/Shutterstock

Podeli:

Dolazak proleća ne znači samo toplije vreme, nego i više zelenila, duži dan, više vitamina D, boravka na otvorenom, ali isto tako to znači i dolazak prolećnog umora koji u velikoj meri utiče na neke ljude.

Postoji li i medicinsko opravdanje za takav osećaj ili je to samo lični utisak? O tome su u emisiji Jutro govorili neurolog dr Aleksa Pejović i meteorolog Nedeljko Todorović.

"Nije naš lični utisak. Zato što je ljudski organizam jedan veliki časovnik, odnosno bolje je reći da je sazdan od brojnih mali časovnika, koji moraju periodično da se navijaju. Onaj najpoznatiji časnovnik koji svi znamo je ciklus budnosti i spavanja, taj neki biološki ciklus traje 24 sata i 15 minuta", rekao je dr Pejović.

Prema Pejoviću, promene obdanica odnosno količine sunčevih sati tokom različitih godišnjih doba, služe nam da konstantno navijamo svoj časovnik. Ako čoveka lišite tog spoljašnjeg navijača časovnika, desiće se da čovek napravi inverziju ciklusa budnosti i spavanja, i sasvim sigurno poremeti sve unutrašnje budilnike u organizmu.

"Promena u temperaturama ne bi trebalo da nas brine, jer nam u predstojećem periodu sledi pravo proleće, a kako da se najbolje nosimo sa ovim oscilacijama", rekao je Todorović.

Podeli:

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina besna: "Tražite rat – dobićete ga"

Ministarstvo trgovine Kine objavilo je danas da se oštro protivi povećanju carina na kinesku robu u Sjedinjenim Američkim Državama i najavilo da će preduzeti odlučne mere da odbrani svoja prava i interese.

17:18

14.5.2024.

1 d

Podeli: