Aktuelno 2

20.06.2024.

20:27

SZO upozorava na štetnosti lažnog leka

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) izdala je globalno upozorenje o lažnom leku Ozempik - leku za dijabetes tipa 2 koji je postao popularan kao metoda za mršavljenje.

Izvor: b92.net/index.hr

SZO upozorava na štetnosti lažnog leka
Shutterstock/Caroline Ruda

Podeli:

Možda vas zanima

Međutim, injekcija takođe signalizuje i sitost u mozgu. Dakle, lek pomaže ljudima da izgube težinu smanjujući želju za hranom. Činjenica da ljudi koji nemaju dijabetes koriste Ozempik kao lek za mršavljenje dovela je do nestašice i otvorila tržište za falsifikovane lekove.

SZO je saopštila da je falsifikovani Ozempik u porastu, a vlasti u Velikoj Britaniji, SAD i Brazilu zaplenile su lažne serije. 

Možda vas zanima

Rizik po zdravlje

"Savetujemo zdravstvenim radnicima, regulatornim organima i javnosti da budu svesni ovih serija falsifikovanih lekova", rekla je dr Jukiko Nakatani, pomoćnik generalnog direktora SZO za esencijalne lekove i zdravstvene proizvode.

SZO je upozorila da neke lažne injekcije možda uopšte ne sadrže semaglutid ili mogu da sadrže druge lekove, kao što je insulin, što dovodi do nepredvidivih efekata.

"Ovi falsifikovani proizvodi mogu imati štetne posledice po ljudsko zdravlje", saopštila je SZO.

Podeli:

2 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

"Srbija je suštinski postala članica EU"

Srbija je, potpisivanjem Memoranduma o strateškom partnerstvu sa EU o održivim sirovinama, lancima proizvodnje baterija i električnim vozilima - suštinski postala članica EU, poručio je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić.

13:03

21.7.2024.

1 d

Podeli: