Više nećemo morati da držimo telefone u "airplane" modu tokom leta, ali da li je to pametno?

Odluka Evropske unije da dopusti putnicima korišćenje pametnih telefona u avionu za vreme leta obradovala je mnoge. Ali je takođe pokrenula pitanja da li će to ugroziti bezbednost vazfušnog saobraćaja.

Tehnopolis

Izvor: B92

Utorak, 24.01.2023.

15:45

Više nećemo morati da držimo telefone u
Foto: DVKi / Shutterstock.com

Putnici koji putuju unutar EU uskoro će moći u potpunosti da koriste svoje mobilne uređaje na letovima, jer je Evropska komisija nedavno odlučila da avionski prevoznici moraju do 30. juna 2023. da obezbede potrebnu 5G tehnologiju.

"Ovu presudu čekali smo dugih 20 godina", rekao je Vans Hilderman, avionski stručnjak i izvršni direktor avionskee konsultantske kompanije AFuzion, za The Brussels Times. "Neki ljudi su zabrinuti za bezbednost, ali svi sistemi u avionima imaju zaštitu i posebne dizajne koji obezbeđuju da ne dolazi do smetnji zbog pametnih telefona".

Pravilo o stavljanju telefona na avionski režim rada, objašnjava Hilderman, osmišljeno je zbog različitih faza leta: tokom poletanja i sletanja službe za bezbednost u vazdušnom saobraćaju žele da putnici obrate pažnju na bezbednosna uputstva i slušaju svaobaveštenja.

"Ali tokom faze krstarenja, kada avion samo leti, korišćenje telefona nije važno – putnik ne može ništa da učini da poremeti frekvencije", izjavio je Hilderman. "Ova pravila su doneta kada nije bilo pametnih telefona, a svi smo imali Nokijine modele i preklopne telefone s veoma malo tehnologije".

U SAD-u se za 5G tehnologiju koriste drugačiji radiofrekvencijski pojasevi od onih u EU, odnosno malo su viši nego u Evropi. Zbog toga je ona bliža pojasu na kojem radi uređaj za merenje visine (meri koliko je avion iznad zemlje), što je posebno važno tokom sletanja po lošem vremenu.

Stoga je nekoliko američkih avio-prevoznika tvrdilo da bi 5G tehnologija mogla da ometa merače visine i drugu osetljivu opremu, ali veći jaz između tih uređaja i 5G pojaseva u Evropi znači da će filteri merača visine bolje funkcionisati u blokiranju lutajućih 5G signala.

"Kada je dan maglovit, piloti ne mogu ništa da vide kada sleću i teoretski je moguće da bi 5G tehnologija mobilnih tornjeva u blizini aerodroma mogla da ometa frekvencije u SAD-u. Ali Evropa radi na različitim frekvencijama. Ova presuda Evropske komisije uopšte neće uticati na bezbednost", smatra Hilderman.

On očekuje da će SAD slediti odluku Evropske unije u roku od tri godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: