Tako je sporna, ali svi je koriste - srećan rođendan Wiki!

Knjige tradicionalnih enciklopedija sve češće prikupljaju prašinu, delimično i zbog postojanja wikipedije, internet izvora znanja dostupnog iz svakog dela sveta, pokrenutog pre 15 godina.

Izvor: hr.n1
Podeli
Foto: Screenshot
Foto: Screenshot

Entuzijasta Džimi Vejls i programer Leri Sanger 15. januara 2001. pokrenuli su wikipediju s uzvišenim ciljem stvaranja sveobuhvatne zbirke svetskog znanja dostupne svima.

Petnaest godina kasnije, njen osnivač nada se da će da cilj održi živim - i besplatnim.

"Nadamo se da će tako ostati. Nemamo nikakvih planova to da promenimo. Zadovoljni smo stvarima kakve jesu", rekao je Vejls u razgovoru za dpa.

Wikipedia danas ima više od 37 miliona članaka na gotovo 300 jezika. Finansira se isključivo donacijama, a ne reklamama. Vejls kaže da mu nije žao što je wikipediju održao besplatnom iako je gledao kako neki drugi internet inovatori postaju milijarderi.

"Vrlo samo zadovoljan ishodom. Imam sjajan život i uživam u svakom minutu", rekao je Vejls.

Iako je delotvorno zamenila nekada sveprisutne štampane enciklopedije, wikipedia je suočena s nekim izazovima u budućnosti.

Za wikipediju, na primer, ne radi dovoljan broj žena, što je slučaj i u mnogim drugim tehnološkim kompanijama. "U stalnoj smo potrazi za većim brojem saradnica", kaže Vejls.

Tehnologija kao sila koja zbližava

Žene čine samo 15 odsto "zajednice", kako se kolektivno nazivaju osobe koje dobrovoljno doprinose internet enciklopediji.

"Zajednica stvarno želi da se promeni, ali promene dolaze sporije nego što bismo hteli", rekao je Vejls.

Wikipedia se nada da će i proširiti svoj uticaj na populaciju koja rapidno dobija pristup internetu.

"U razdoblju smo kada broj korisnika interneta u svetu u razvoju raste neverovatnom brzinom i u sakladu sa time, jednako brzo raste i broj korisnika wikipedije u tim zemljama", rekao je Vejls.

Najavljuje i kako će se wikipedija više fokusirati na mobilne proizvode kako bi doprla do korisnika koji računare menjaju telefonima.

"Moramo posvetiti mnogo pažnje našoj mobilnoj aplikaciji i omogućiti da bude kvalitetna kako bi nam i pristup sa telefona bio dobar", napominje Vejls.

Želi li se ostvariti krajnji cilj, da zbirka svetskog znanja zaista bude dostupna svakome, wikipedia mora da prati digitalne trendove.
"Stalni tehnološki napredak stvarno je moćna sila u zbližavanju ljudi, učenju i podeli znanja", smatra Vejls.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.