Šta može da se desi sa podacima koji su ukradeni od A1?

A1 Hrvatska je ranije u sredu objavio saopštenje u kojem ističe da je na ovoj mreži došlo do sigurnosnog incidenta. Iz A1 Hrvatska ističu da je došlo do sigurnosnog incidenta sa jednom od korisničkih baza podataka, te da su kompromitovani lični podaci dela A1 korisnika.

Tehnopolis

Izvor: B92, index.hr

Sreda, 09.02.2022.

17:00

Šta može da se desi sa podacima koji su ukradeni od A1?
Foto: B92, JÐ

Manje od 10 odsto korisnika je potencijalno ugroženo, kaže A1. Podaci na displeju su ime i prezime, adresa, OIB i broj telefona.

"Naglašavamo da informacije o bankovnim karticama i računima nisu kompromitovane jer nisu dostupne u navedenoj bazi podataka. Direktno ćemo obavestiti sve korisnike čiji su lični podaci potencijalno kompromitovani", saopštili su iz telekoma.

IT stručnjak Marko Rakar kaže za Index.hr da je velika količina ličnih podataka već dostupna na internetu.

"Ako imate nekretninu, ta informacija je u nekim registrima, ako ste direktor ili vlasnik firme, ti podaci su dostupni i slično. Nije prijatno, ali ako procure podaci koje A1 kaže, onda neće biti naročite štete“, kaže Rakar.

"Mejl adrese i korisnički nalozi mogu da pokušaju da ugroze, ali to ne znači da su već pokušali. Mogu da pokušaju da se prijave ako imaju imejl adrese, ali nemaju lozinke", kaže Rakar.

Prema dostupnim podacima, teško je reći kako je došlo do napada, ali se mogu pretpostaviti dve mogućnosti, kaže on.

"Proboj se najverovatnije dogodio prema jednoj od njihovih korisničkih aplikacija, koja je izložena Internetu. To može biti sistem koji koristi njihova korisnička podrška za kontaktiranje kupaca, ili sistem koji koriste njihove prodavnice i partneri za prodaju, aktiviranje ugovora ili slično ... informacija, ali pretpostavljam da bi moglo biti nešto od ovoga“, kaže Rakar.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Podeli: