Šta će Živoradu dron i kakve veze veštačka inteligencija ima sa njegovim kukuruzom?

Procene govore da je jedan od najvećih globalnih izazova, kako danas, tako i u bliskoj budućnosti - potreba za hranom. Prema Ujedinjenim nacijama, u narednih 30 godina svetu je potrebno značajno povećanje njene proizvodnje.

Tehnopolis

Izvor: Miloš B. Jovanoviæ

Subota, 19.10.2019.

19:16

Šta će Živoradu dron i kakve veze veštačka inteligencija ima sa njegovim kukuruzom?
Ilustracija / Foto: Depositphotos/ekkasit919

A koliko u toj priči ima mesta za našeg imaginarnog Živorada iz naslova, nije nam poznato, ali za neka rešenja koja potiču sa ovih prostora - svakako ima.

U vremenu u kome su tradicionalni načini rada odavno iza nas ili se menjaju u trenutku u kome o tome govorimo, savremena tehnologija nudi praktična rešenja za konkretne probleme.

U slučaju našeg Živorada, kao i pomenutog globalnog problema, rešenje se zove - precizna poljoprivreda (engl. precision agriculture).

Beogradska startap kompanija Agremo tvorac je platfome za daljinsko nadgledanje i analizu poljoprivrednog zemljišta, koja upotrebom savremene tehnologije i mašinskog učenja omogućava preciznu analizu neophodnih parametara za uzgoj različitih biljnih kultura.

I tu se vraćamo na onaj dron, za koga inženjer mašinskog učenja, Brazilac, Luan Kasagrande, kaže da predstavlja odličnu platformu za upotrebu u poljoprivredi.

Kasagrande je, na juče završenoj, Microsoftovoj konferenciji Sinergija 19, održao zanimljivu prezentaciju onog što Agremo nudi poljoprivredi i objasnio kako sve to funkcioniše u praksi.

A odgovor na pitanje "Šta će Živoradu dron?" leži u tome što se ovde dronovi koriste za analizu zemljišta na osnovu snimaka iz vazduha, za koje su zaduženi dronovi. Na taj način, utvrđuje se stanje zemljišta i njegova pokrivenost biljnim kulturama i ostalim rastinjem, broj biljaka, njihovo (zdravstveno) stanje i drugi parametri. Dronom prikupljene podatke analizira Agremov softver (AI image analysis technology) i na osnovu dobijenih rezultata daje preciznu procenu elementa važnih za uzgoj biljnih vrsta.

Procena se odnosi na količine vode za navodnjavanje, upotrebu neophodnih količina đubriva, herbicida, pesticida… u odnosu na veličinu određenog zemljišta i broj biljaka koje na njemu rastu.

Sve to, u krajnjem ishodu, uzgajivačima donosi uštede u proizvodnji, i omogućava da ostvare veći profit.

Zahvaljujući mašinskom učenju, sistem je u stanju da sa svakim novim snimanjem i analizom prikuplja nove podatke, na osnovu kojih uči o različitim tipovima zemljišta i različitim biljnim vrstama, prilagođavaljući im krajnje rezultate.

Naravno, ni ovde nije sve baš tako savršeno. Zato se eventualni problemi, koje mogu izazvati različiti elementi, rešavaju posebnom analizom i stručnom obradom svakog pojedinačnog slučaja. Dobijeni rezultati potom se koriste i za unapređivanje mašinskog učenja.

Softverska platforma, zasnovana na cloud-u, ima bazu podataka koja, za sada, obuhvata 170 različitih biljnih vrsta iz 140 zemalja. Agremo poljoprivredni dronovi već nadleću polja 1.700 različitih korisnika u više od 100 zemalja sveta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: