Tehnopolis

Četvrtak, 22.02.2024.

10:55

Šef nije uvek u pravu

Zaposleni na platformi X/Twitter ignorisali su naređenja vlasnika mreže Ilona Maska, što je sprečilo kršenje pravila FTC-a.

Izvor: B92

Šef nije uvek u pravu
Foto: Frederic Legrand - COMEO / Shutterstock.com

FTC (Federalna trgovinska komisija u SAD-u) je otkrila da je Ilon Mask izdao naredbu zaposlenima u kompaniji X (bivši Twitter) koja bi se kosila sa FTC pravilima u segmentu privatnosti i bezbednosti da je sprovedena u delo.

Ispostavilo se da je jedini razlog što je X/Twitter ostao u skladu sa pravilima to što zaposleni nisu poslušali svog tadašnjeg izvršnog direktora.

U otvorenom pismu, koje su FTC zvaničnici objavili, govori se o zaključku istrage koju je agencija donela u istrazi tokom Maskovog preuzimanja Twittera 2022. godine.

Ubrzo nakon preuzimanja, Mask je naredio zaposlenima u Twitteru da daju eksternim piscima pristup kompanijinim internim dokumentima i sistemima. Milijarder je tvrdio da je bar jedan od pisaca, koje je on sam izabrao, imao pun pristup svemu na Twitteru, bez ikakvih limita.

Ovakav Maskov potez privukao je pažnju FTC-a, ali je i pokrenuo alarme kod zaposlenih na Twitteru. Odobravanje ovih beneficija piscima bi im omogućilo uvid u lične informacije Twitter/X korisnika, kao što su direktne poruke, prava imena i telefonski brojevi, a sve ovo se kosi sa pravilima FTC-a o zaštiti podataka.

Zbog toga su zaposleni u Twitteru/X-u odlučili da ignorišu Maskova naređenja.

Zaposleni su ipak piscima/kreatorima sadržaja dali dovoljno informacija da mogu da kreiraju Twitter Files, ali im nisu omogućili ultimativni pristup kompanijinim sistemima i podacima.

Da su se zaposleni povinovali Maskovim naredbama, Twitter/X bi se najverovatnije suočio sa nekim veoma skupim posledicama i kaznama.

Društvena mreža je u maju 2022. kažnjena sa 150 miliona dolara, nakon kršenja sporazuma sa FTC-om, nakon što su korisnički podaci korišćeni za prodaju reklama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Juriš Rusa: Ukrajina pred slomom

Ruska vojska je 20. aprila iskoristila konfuziju izazvanu razmeštanjem ukrajinskih trupa zapadno od ruševina Avdejevke – i krenula u juriš.

21:16

25.7.2024.

1 d

Podeli: