Samsung predstavio Galaxy S8 i S8+: Da li će Bixby poraziti Siri?

Na specijalnom događaju koji je održan 29. marta, čuveni tehnološki gigant predstavio je svoje dve nove perjanice - Samsung Galaxy S8 i Samsung Galaxy S8+.

Podeli
Foto: Screenshot
Foto: Screenshot

Novi modeli dolaze sa dijagonalom od 5.8 inča (Galaxy S8) i 6.2 inča (Galaxy S8+), kao i staklom Gorilla Glass 5 i na prednjoj i na zadnjoj strani, što znači da će novi Samsungovi mobilni uređaji biti dugotrajniji nego inače.

Kompanija je odlučila da ovaj put izostavi fizičko Home dugme, pa se telefoni tako odlikuju većim ekranom i neprekinutom površinom prednje strane. Samsung takođe uvodi još jednu novinu - koristi zakrivljene OLED ekrane za oba Galaxy S modela.

U telefone su ugrađeni prvi 10-nm čipovi u ovoj industriji, što omogućava veću brzinu i efikasnost. Oba uređaja zadržala su RAM od 4GB i poseduju osmojezgarni Samsungov procesor Exynos 8895, a izuzetak su modeli za američko, kinesko i japansko tržište, koje će pokretati Qualcomm Snapdragon 835.

Platforma na kojoj su telefoni izgrađeni je Samsung Knox, a uz to nude senzor za otisak prsta, skener dužice oka i mogućnost prepoznavanja lica.

Osim toga, uređaji imaju WiFi i Bluetooth podršku, umesto MicroUSB u kućište je sada smešten USB Type-C port, i zadržan je 3.5 mm slot za slušalice.

Galaxy S8 i S8+ opremljeni su i kamerom od 8 MP sa automatskim zumiranjem sa prednje strane, i Dual Pixel kamerom od 12 MP sa zadnje strane.

Kupci će ovaj put imati priliku da se upoznaju sa Bixbyjem, novim virtuelnim asistentom zamišljenim kao konkurencija Appleovoj Siri i Googleovom Assistantu.

Ovom inteligentnom interfejsu biće moguće pristupiti preko tastera, koji će korisnike dalje uputiti na servise i aplikacije kojima se pristupa jednostavnim glasovnim komandama, dodirom, vizuelnim i tekstualnim komandama.

Nakon pokretanja, Bixby glasovna funkcija integrisaće se sa nekoliko Samsungovih ugrađenih aplikacija i funkcija, uključujući kameru, kontakte, galeriju, poruke i podešavanja, a u bliskoj budućnosti je u planu proširenje mogućnosti na veći broj Samsungovih i drugih aplikacija.

Telefoni su otporni i na vodu i prašinu, i imaju sposobnost bežičnog punjenja. Kapacitet baterije Galaxy S8 iznosi 3.000 mAh, dok Galaxy S8 Plus ima nešto bolju bateriju - od 3.500 mAh.

Uređaji će biti dostupni u tri boje - crnoj, sivoj i srebrnoj.

U prodaji u Evropi će se naći od 21. aprila 2017.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.