Sajber kriminalci su svoju priliku pronašli i u smrti kraljice Elizabete

Smrt kraljice Elizabete II iznenadila je veliki broj ljudi i trenutno su aktuelni razni projekti koji omogućavaju kupovinu kripto žetona ili komemorativnih suvenira u njenu čast.

Izvor: B92, Kaspersky
Podeli
Foto: Loredana Sangiuliano / Shutterstock.com
Foto: Loredana Sangiuliano / Shutterstock.com

Istraživači bezbednosti kompanije Kaspersky su detektovali brojne pokušaje prevare povezane sa ovim događajem i upozoravaju da je potrebno biti oprezan pri kupovini ovakvih suvenira.

Stručnjaci kompanije Kaspersky otkrili su nekoliko sajtova koji nude kripto žetone, kao i nezamenljive tokene (NFT) nazvane po kraljici Elizabeti II. Važni događaji obično se koriste kao mamac za mnoge kripto svetski investicione poduhvate, tako da ni kraljičina smrt nije bila izuzetak.

Većina ovih sajtova je nedavno postavljena i nema potrebne nivoe zaštite, pa njihova baza podataka može lako da procuri, a svi uneti podaci kripto novčanika su ugroženi. Korisnicima se nudi šansa da investiraju u novi token ili kupe NFT, "odajući tako počast kraljici".

U znak sećanja na najduže vladajućeg monarha na svetu, korisnicima su nuđeni novčići i majice sa likom kraljice Elizabete II na novonastalim sajtovima koji nisu bezbedni, a prilikom plaćanja, korisnik nije preusmeren na posebnu, zaštićenu stranicu.

Rezultat toga je da podaci o karticama, adrese ili korisnička imena nisu potpuno zaštićeni, što znači da napadači, ukoliko kompromituju bazu podataka sajta, mogu ukrasti ove informacije.

Kad god obavljate neku onlajn kupovinu, ne zaboravite da proverite adresu sajta – prevaranti često kreiraju fišing stranice čiji je naziv sličan nazivima poznatih brendova. Takođe, budite skeptični prema unosnim ponudama i velikim popustima, jer se niske cene često koriste kao mamac kako bi se skrenula pažnja korisnika na određenu stranicu ili proizvod.

Kako biste se osigurali prilikom onlajn kupovine, postoji nekoliko elemenata zaštite:

- Da biste zaštitili svoje podatke i finansije, proverite da li je stranica bezbedna. Ukoliko URL stranice počinje sa HTTPS, umesto sa uobičajenim HTTP, znaćete da ste na sigurnom mestu; pored toga, obično će se pojaviti pored URL adrese, a traka za adresu će biti zelena u nekim pretraživačima. Ako ne vidite ove elemente, nemojte nastavljati sa kupovinom.

- Koristite pouzdano bezbednosno rešenje koje vam može pomoći prilikom provere bezbednosti URL adrese koju posećujete, a ima mogućnost i da otvori bilo koji sajt u zaštićenom režimu i tako spreči krađu osetljivih podataka (poput finansijskih).

- Proverite da li je vaš softver ažuriran – ažurirajte svoj operativni sistem i aplikacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.