Tehnopolis

Sreda, 12.10.2022.

13:15

Quest Pro je novi VR uređaj koji je predstavio Mark Zakerberg VIDEO

Quest Pro dolazi sa snažnim hardverom i naprednim senzorima, ali i visokom cenom i razočaravajućom baterijom.

Izvor: B92

Default images

Na konferenciji Meta Connect 2022, Mark Zakerberg je predstavio novi uređaj za virtuelnu realnost, pod nazivom Quest Pro. Radi se o uređaju koji, za razliku od postojećih VR naočara, nije u tolikoj meri namenjen zabavi, koliko profesionalnim korisnicima. A takva mu je i cena – čak 1500 dolara.

Ovo je prvi uređaj kojeg pokreće nova Qualcommova platforma Snapdragon XR2+ Gen 1, koja je 50 odsto snažnija i ima za 30 procenata bolje termalne performanse u odnosu na čipset koji pokreće Quest 2. S obzirom na to da je reč o "samostalnom" uređaju, odnosno onom koji se ne povezuje s računarima, jasno je da mu je potreban snažan hardver. Također, ima i 12GB RAM-a i 256GB prostora za skladištenje podataka.

Quest Pro dolazi sa dva ekrana pojedinačne rezolucije 1800 x 1920 piksela i maksimalnom frekvencijom osvežavanja od 90Hz. Osim u virtuelnoj stvarnosti, korisnici Quest Pro uređaja, moći će da uživaju i u proširenoj stvarnosti jer je uređaj opremljen sa pet eksternih senzora koji projektuju sliku visoke rezolucije unutar uređaja. Također, i u unutrašnjosti Questa Pro nalaze se senzori i kamere koji prate pokrete lica i očiju koje potom mogu da preslikaju na avatare, kako bi ti izrazi lica i pokreti očiju bili što prirodniji i u okviru metaverzuma.

U odnosu na Quest 2, novi (i znatno skuplji) model VR uređaja donosi poboljšanja u gotovo svim segmentima, ali vlasnici Pro modela jednom karakteristikom sigurno neće biti zadovoljni. A to je baterija, odnosno njeno trajanje. Dok na modelu Quest 2 ona može da izdrži tri sata rada, na modelu Pro se očekuje da će trajati samo oko dva sata.

Quest Pro dolazi i sa dva Quest Touch Pro kontrolera, svaki sa tri ugrađena senzora i naprednim opcijama, a kontroleri omogućavaju jednostavno upravljanje virtuelnim svetovima. Početak isporuke ovog uređaja najavljen je za 25. oktobra.

Pored Quest Pro uređaja, na Metinoj konferenciji najavljena je i saradnja sa Microsoftom koji će u metaverzum donijeti Teams, Office, Windows i Xbox Cloud Gaming, a najavljene su i neke igre za metaverse poput VR verzije popularnog Among Us hita.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se haos: Evakuisano 800.000 ljudi

U Bangladešu je evakuisano gotovo 800.000 ljudi iz ugroženih područja pred dolazak jakog ciklona koji se formirao iznad Bengalskog zaliva, saopštilo je Ministarstvo za vanredne situacije te zemlje.

12:28

26.5.2024.

1 d

Podeli: