Pojedine britanske škole tehnologijom prepoznavanja lica đacima naplaćuju obroke

U Velikoj Britaniji 27 škola je odlučilo da učenici obrok plaćaju tehnologijom prepoznavanja lica.

Tehnopolis

Izvor: B92

Četvrtak, 21.10.2021.

12:22

Pojedine britanske škole tehnologijom prepoznavanja lica đacima naplaćuju obroke
Foto: MemoryMan / Shutterstock.com

Kao razlog za to, navedeno je smanjenje potrebe za fizičkim kontaktom, odnosno smanjivanje rizika od zaraze koronavirusom. Međutim, roditelji i drugi, zabrinuti su da se time normalizuje nadzor nad decom i da ona uopšte nisu informisana o rizicima po njihov privatni život.

David Swantson, direktor kompanije koja razvija ovu vrstu tehnologije CRB Cunninghams, smatra da zabrinutost nije utemeljena.

Ovaj sistem funkcioniše tako što prepoznavanjem lica učenika pokreće isplatu novca sa njihovog računa. Biometrijski podaci đaka pohranjeni su u školskim bazama podataka. Tvrdi se da ga koristi 97 posto učenika u 27 škotskih škola. Aktivisti za zaštitu prava dece upozorili su nadležne da korištenje ovog sistema ne znači i to da se na njega pristaje.

Tehnologija prepoznavanja lica izazvala je kontroverze u britanskoj policiji. Ranije istraživanje je pokazalo da je tehnologija netačna u 81 posto slučajeva. Pojedini su bili razočarani ovim istraživanjem ocenivši da je bilo "neuravnoteženo".

Stručnjak za biometrijske podatke Fraser Sampson mišljenja je da ova tehnologija nije nužno loša. Između ostalog, ukazao je da može biti korisna dementnim osobama. Ukazao je na to da je ključno kako se koristi i ko je koristi. Podsetio je da su nadležni obavezani na zaštitu podataka, tj. privatnosti građana.

Napomenuo je da se ova tehnologija već koristi na mobilnim telefonima, kao i tehnologija otiska prsta, piše Sky News.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: