Ova košarkaška lopta se nikada neće izduvati, pogledajte zašto VIDEO

Kompanija Wilson izradila je prototip košarkaške lopte bez vazduha.

Tehnopolis

Izvor: B92

Subota, 25.02.2023.

10:45

Default images

To je prva košarkaška lopta ovog tipa u istoriji, a ideja je da napredni materijali i 3D tehnologija verno imitiraju ponašanje naduvane lopte.

Američki proizvođač sportske opreme Wilson predstavio je najneobičniju loptu koju ste ikada videli, a opet ona bi trebalo da bude upotrebljavana u igri isto kao i svaka tradicionalna lopta.

Njihov prototip pokazuje primenu "airless" tehnologije, odnosno mogućnost da lopta zadržava oblik, funkciju i karakteristike iako nije kreirana od klasičnih materijala i potom naduvana.

Prototip lopte "bez vazduha"


Naprotiv, ova lopta je kreirana od naprednih modernih materijala i konstruisana pomoću 3D štampača. Njen omotač je šupalj, prekriven sa mnogo malih šestougaonih rupa, pa vazduh kroz nju može slobodno da struji. Umesto pritiska vazduha u unutrašnjem mehuru, za propisno odskakivanje lopte zaslužni su napredni materijali, sastav smole od koje je lopta načinjena i posebna 3D rešetka.

Sve te komponente su osmislili stručnjaci Wilsona u saradnji s kompanijom EOS, specijalizovanom za tehnologije aditivne proizvodnje u području medicine i avio industrije. Pod prstima, kažu, lopta daje sličan doživljaj kao i klasična. Podeljena je na osam panela s opipljivim "šavovima", kako bi igračima osjećaj bio što bliži onom kod lopte koja im je već poznata.

"Lopta dizajnirana kao nijedna druga, za igranje košarke kakvu oduvek poznajemo" – tako proizvođač opisuje svoju inovaciju. Napominju i da je i dalje reč o prototipu i da na njemu mora još mnogo da se radi pre nego što inovacija bude spremna za izlazak na teren.

Čak i ako nikada ne zaživi kao službena lopta za takmičenja, u Wilsonu smatraju da izum ima potencijala za amatersku upotrebu – na ulicama i školskim igralištima širom sveta, gde igrači neće morati da prekidaju ili otkazuju igru ako im se lopta izduva ili probuši.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: