Operativni sistem usporava Xbox One

Studio Infinity Ward je otkrio razloge zbog kojih će igra Ghosts na PlayStationu 4 imati rezoluciju od 1080p, a na novom Xboxu svega 720p.

Izvor: tportal.hr/Marin Zdelar
Podeli

Nekoliko proteklih dana igračka zajednica užurbano komentariše preglednost i izgled igara poput Battlefield 4 i novog Call of Duty na next-gen konzolama. Naime, Battlefield 4 na PlayStationu 4 podržava rezoluciju od 900p, a Call of Duty 1080p. S druge strane, obe igre na Xbox One konzoli mogu se 'pohvaliti' rezolucijom od 'tek' 720p.

Naravno, mnogi smatraju da je rasprava potpuno bespredmetna jer dobar deo ljudi još ionako nema TV ekrane sa rezolucijom većom od 720p. Međutim, ona je svakako relevantna, jer, ne treba zaboraviti – reč je o konzolama koje bi trebalo da budu u upotrebi bar sledećih 7-8 godina.

Povodom svega odlučila je da se oglasii ekipa iz Infinity Ward studija koji stoji iza razvoja Call of Duty: Ghosts. Oni kažu kako je njihov primaran cilj bio da igra na obe platforme ide u glatkih 60 sličica u sekundi. Na PlayStationu 4 su to postigli uz rezoluciju od1080p, dok im je kod novog Xboxa probleme stvarao njegov operativni sistem.

Naime, ukoliko se setite predstavljanja Xbox One konzole, Microsoft mnogo nade polaže u multitasking. U prevodu to znači prelazak iz igre u film ili Skype razgovor bez ikakvog čekanja. Upravo zbog toga operativni sistem troši mnogo resursa koji nisu preusmereni na performanse igre.

Uz sve to, grafička kartica Xbox One konzole je za 40%-50% slabija od one u Play Stationu 4 što bi kroz nekoliko godina mogao postati ozbiljan problem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.