Objavljivali šemu za "5G čip u vakcinama": Inženjer otkrio o čemu se zapravo radi

U Italiji, internetom kruže nacrti za elektronsku šemu "5G čipa" navodno ugrađenog u vakcinu protiv koronavirusa. Ipak, ispostavilo se da je zapravo reč o šemi za gitarsku pedalu.

Izvor: B92
Podeli
Foto: depositphotos/sdecoret
Foto: depositphotos/sdecoret

Pojavom društvenih mreža teorije zavere, poluistine i lažne vesti privlače više pažnje nego ikad ranije, a dobar primer za to je i fobija od "5G čipova u vakcinama", koja je zaživela i bez postojanja bilo kakvih naučnih dokaza.

Naravno, teoretičare zavera to ne sprečava da šire lažne dokaze, poput složene šeme navodnog 5G čipa koji je "ugrađen u vakcinu".

Mario Fusko, softverski inženjer iz Italije, objavio je na Tviteru fotografiju elektronskih šema koje su teoretičari zavera počeli da dele. Iako je šema laiku izgleda složeno i napisano je "5G" na njoj, u stvarnosti ima manje zloslutne natpise poput "BASS", "TREBBLE" ili "VOLUME".

To je zato što je, kao što je Fusko otkrio, šematski sistem zapravo za pedalu za gitaru Boss Metal Zone MT-2, uređaj koji gitaristi obično koriste za dodavanje efekata i distorziju električnih audiosignala, prenosi Indeks.

"Ljudi su počeli da objavljuju ovu fotografiju tvrdeći da je to dijagram 5G čipa koji je umetnut u vakcinu protiv kovida. U stvari, u pitanju je električni krug papučice gitare", napisao je Fusko.

Analiza "zloslutne šeme" koju je odradio časopis MusicTech otkrila je da je onaj ko je promenio dijagram električne pedale dodao referencu na frekvenciju 5G, ali nije se baš potrudio da ukloniti i muzičku terminologiju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.