Obavezno uključite Airplane Mode u avionu: Posledice mogu biti katastrofalne

Kada se ukrcate na avion, posada traži od vas da svoje uređaje ili isključite, ili prebacite u režim letenja (Airplane Mode). Da li ste se ikada zapitali zašto?

Tehnopolis

Izvor: B92

Utorak, 27.02.2024.

19:58

Obavezno uključite Airplane Mode u avionu: Posledice mogu biti katastrofalne
Foto: Shutterstock/tete_escape

Ovo je neophodno, smatraju stručnjaci, ne da biste zaštitili samo sebe, već da biste zaštitili i sve ostale avione koji se mogu naći na putu letelici u kojoj se vi nalazite.

Mobilni telefoni, naime, povezuju se na mrežu tako što šalju radio signale u formi elektromagnetnih talasa. To su, zapravo, talasi koji obuhvataju određeni deo elektromagnetnog spektra.

Problem može da nastane ukoliko se ovi talasi pomešaju sa nekim drugim signalima u vazduhu, i onda može biti negativnih posledica po letelice koje se nalaze u blizini.

Radi se o tome da, kada su daleko od tornjeva kao što je slučaj kad letite avionom, telefoni moraju da rade "još jače" kako bi se povezali i kako bi baš njihov signal bio najjači.

Pošto avioni mogu iznenada da se približe nekom signalnom tornju, jer idu brzo, može doći do iznenadne "eksplozije radio talasa", i kada bi svačiji telefon to uradio, ljudi koji kontrolišu avione, kao i same letelice, ne bi imali pojma na koji signal da se fokusiraju.

Kad letite a nije vam uključen Airplane Mode, ukratko, vi šaljete velike radio talase koji se prepliću i ometaju okolne signale, što nikome ne ide u prilog i potencijalno je velika bezbednosna pretnja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ministarstvo donelo odluku: Zatvaraju se škole

Zbog toplotnog talasa u Bangladešu, Ministarstvo prosvete i Ministarstvo osnovnog obrazovanja u toj zemlji saopštili su da će obrazovne ustanove biti zatvorene na sedam dana, zaključno sa 27. aprilom.

8:09

21.4.2024.

1 d

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

15 h

Podeli: