Neočekivana promena stiže na Apple AppStore

Apple je poznat kao kompanija koja ima striktna i rigorozna pravila. To se odnosi i na App Store, gde sve aplikacije moraju da prođu rigorozan test kako bi se uopšte našle u Appleovoj prodavnici.

Tehnopolis

Izvor: B92, Bajtbox

Sreda, 14.12.2022.

19:00

Neočekivana promena stiže na Apple AppStore
Foto: BigTunaOnline / Shutterstock.com

Tako na iPhoneu nije dozvoljeno instaliranje aplikacija iz alternativnih prodavnica namenjenih za to, kao ni instaliranje aplikacija trećih strana, ali izgleda da bi se to moglo uskoro promeniti.

Apple planira da dozvoli korisnicima da instaliraju alternativne prodavnice aplikacija na iOS-u, navodi se u najnovijem izveštaju Bloomberga. Ovo bi bila velika promena za giganta iz Kupertina, koji je do sada korisnicima iPhonea i iPada dozvoljavo samo preuzimanje aplikacija iz App Storea.

Navodno su novi planovi Applea podstaknuti Zakonom EU o digitalnim tržištima (DMA). Zakon znači ne samo da će Apple morati da dozvoli prodavnice aplikacija trećih strana, već i "sideloading", što znači da korisnici mogu da instaliraju softver preuzet s interneta. Ranije su iz Applea naveli da je ovaj potez "najbolji prijatelj sajber kriminalaca".

Navodno je 6. marta 2024. godine datum kada će svi u Evropskoj uniji morati da se pridržavaju ovog zakona.

Ipak, u izveštaju se navodi da Apple možda još uvek razmišlja na koji način bi mogao da ublaži efekte novog zakona na poslovanje. Tako navodno kompanija iz Kupertina razmišlja o uvođenju određenih sigurnosnih zahteva, verifikaciji aplikacija trećih strana na neki način, ali i o potencijalnoj naplati.

Poznati portal The Verge je pokušao da kontaktira Apple u vezi sa ovom temom, ali iz Kupertina još uvek nisu dobili nikakav odgovor.

Apple trenutno radi na još jednom prilagođavanju propisima Evropske unije, a reč je o implementiranju USB-C priključka na iPhone.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: