Tehnopolis

Četvrtak, 03.03.2022.

13:34

Microsoft i Sony pod pritiskom da iz Rusije uklone podršku za Xbox i PlayStation

Tokom protekle nedelje, Mihail Fedorov, ukrajinski potpredsednik vlade i ministar za digitalne transformacije, konsultovao se sa tehnološkim kompanijama, pozivajući ih da zaustave poslovanje u Rusiji i pruže pomoć Ukrajini.

Izvor: B92, Hothardware

Microsoft i Sony pod pritiskom da iz Rusije uklone podršku za Xbox i PlayStation
Foto: Miguel Lagoa / Shutterstock.com

Tako je Ilon Mask je direktno odgovorio Fedorovu na Twitteru, saopštivši da je internet servis Starlink aktiviran u Ukrajini. Mask je takođe isporučio Starlink terminale u Ukrajinu, na čemu mu je Fedorov zahvalio.

Druge tehnološke kompanije, koje je Fedorov kontaktirao, kao što je Apple, obustavile su prodaju proizvoda u Rusiji. Berze kriptovaluta su blokirale adrese povezane sa ruskim i beloruskim političarima i oligarsima u skladu sa ekonomskim sankcijama, ali su se uzdržale od blokiranja svih ruskih korisnika, uprkos zahtevu Fedorova da to učine.

Federov sada traži od gejming kompanija i eSports platformi da se pridruže međunarodnom odgovoru na vojnu akciju Rusije u Ukrajini. Potpredsednik vlade je na Twitteru pozvao kompanije za igre da privremeno blokiraju sve ruske i beloruske naloge. Takođe sugeriše eSport platformama da privremeno zabrane ruskim i beloruskim timovima i igračima da učestvuju u međunarodnim eSport događajima i da otkažu eSport događaje koji se održavaju u Rusiji i Belorusiji.

Fedorov je u tvitu posebno pozvao Microsoft i Sony da povuku Xbox i PlayStation sa ruskog tržišta. Sony je već pokazao svoju spremnost da se povuče s ruskog tržišta, objavivši ranije ove nedelje da će pauzirati projekciju Morbijusa i budućih filmova u Rusiji, pridruživši se tako Dizniju, Univerzalu, Paramountu i Varner Brosu.

Neke kompanije za igre i eSport platforme su već najavile neke poteze. EA Sports će ukloniti sve ruske i beloruske timove iz svojih FIFA i NHL franšiza igara. Esports tim Natus Vincere (NAVI) prekinuo je saradnju sa glavnom ruskom eSport grupom, a ESL Gaming je zabranio organizacijama koje su očigledno povezane sa ruskom vladom da učestvuju u predstojećoj ESL Pro ligi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

13 h

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

8 h

Podeli: