Hakeri zloupotrebljavaju mrežnu opremu; Ugrožene kompanije sa Fortune 50 liste

Hakeri iskorišćavaju problem sa praznim lozinkama kako bi dobili kontrolu nad čitavim mrežama. Meta su hiljade uređaja, a administratorima se preporučuju nadogradnje sigurnosnog softvera.

Tehnopolis

Izvor: B92, Techspot

Ponedeljak, 16.05.2022.

13:45

Hakeri zloupotrebljavaju mrežnu opremu; Ugrožene kompanije sa Fortune 50 liste
Foto: vectorfusionart / Shutterstock.com

Stručnjaci za sajber bezbednost su otkrili ozbiljnu ranjivost u osetljivoj mrežnoj opremi, koju koristi većina kompanija sa Fortune 50 liste. Ranjivost, sa oznakom CVE-2022-1388, ima jačinu ozbiljnosti 9,8 od 10.

Otkriveno je da hakeri već iskorišćavaju slabosti, što im omogućava izvršavanje daljinskih komandi, bez ikakvog unošenja lozinki, nakon čga imaju kompletan pristup mreži.

Srećom, F5 grupacija je 4. maja objavila ispravku, ali se neke komapnije još uvek muče da ažuriraju kompletnu svoju opremu. Kompanijama se preporučuje da provere opremu u potrazi za pomenuzom ranjivošću i ponude spisak zaraženih uređaja.

Istraživačka kompanija Randori ističe da su stručnjaci za bezbednost zabeležili preko 16.000 slučajeva u kojima je korišćena pomenuta ranjivost.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: