Fokus kupaca telefona se prebacuje sa srednjeg na donji segment tržišta

Analitička kompanija Canalys je objavla zanimljive podatke, koji pokazuju pravac u kom ide tržište telefona.

Tehnopolis

Izvor: B92, Neowin

Utorak, 19.07.2022.

11:40

Fokus kupaca telefona se prebacuje sa srednjeg na donji segment tržišta
Foto: Lukmanazis / Shutterstock.com

Prema analizama, fokus kupaca se menja i prebacuje se sa srednjeg na donji segment tržišta. Razlog ovoga je to što budžetski uređaji postaju sve sposobniji, a aktuelna finansijska atmosfera tera kupce da preispituju svoje potrebe kada kupuju telefone.

Ipak, jedan brend i dalje bez problema prodaje premijum telefone. Pogađate, u pitanju je Apple.

Prema navodima kompanije Canalys, svetska isporuka telefona je zabeležila pad od 9% na godišnjem nivou tokom drugog tromesečja 2022. godine.

Tokom pomenutog perioda, Samsung je prigrabio 21% tržišnog učešća, a sve zahvaljujući Galaxy A seriji iz nižeg segmenta. Apple je drugi, sa učešćem od 17% a iPhone 13 linija i dalje beleži dobru prodaju uprkos ceni.

Ove dve kompanije slede Xiaomi, Oppo i Vivo, mada je svaka od ovih kompanja izgubila između jednog i tri procenta tržišnog učešća na godišnjem nivou.

Analitičari Canalysa ističu da je usporavanje tržišta posledica ekonomskih previranja u svetu. Takođe, navodi se da je srednji segment tržišta telefona prezasićen i da se očekuje fokus korisnika na niži segment tržišta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

41 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: