Facebook promenom News Feeda doprineo jačanju lažnih vesti

Uvođenjem promena u načinu funkcionisanja News Feeda, koje se odnose na manje isticanje postova kompanija, robnih marki i medija, a više objave rodbine i prijatelja, Facebook je doprineo jačanju lažnih vesti, ali i padu popularnosti raznih kompanija, izveštava "Njujork tajms".

Izvor: klix.ba
Podeli
Foto: Gettyimages
Foto: Gettyimages

Popularna društvena mreža u poslednjih nekoliko dana testira nove opcije, a korisnici u brojnim zemljama poput Slovačke, Srbije, Šri Lanke, Kambodže, Bolivije i Gvatemale navodno se žale na ubrzano deljenje lažnih vesti.

Na primer, policija u Slovačkoj reagovala je nakon što je veliki broj Facebook korisnika podelio lažnu vest o muslimanu koji je navodno upozorio javnost u ovoj zemlji kako planira da izvede teroristički napad. Međutim, nakon reakcije policije i drugih bezbednosnih organa, vest se na Facebooku više nije pojavljivala u News Feedu.

Osim širenja lažnih vesti, izdavači u zemljama u kojima Facebook testira nove opcije kažu da je opala posećenost na njihovim stranicama usled novih promena, piše Njujork tajms. Facebook nije detaljno naznačio kad će završiti testiranje.

Urednik portala Pagina Siete iz Bolivije, čija polovina posećenosti zavisi od Facebooka, izjavio je da je ukupna posećenost ovog portala opala za 20 odsto nakon promena u načinu funkcionisanja News Feeda. Urednik najčitanijeg portala u Kambodži istakao je da su čitaoci u ovoj zemlji pomislili da ovaj portal više ne piše o politici zbog nepojavljivanja takvih vesti u News Feedu.

Facebook je u izjavi za Njujork tajms naveo da ozbiljno shvata svoju ulogu globalne platforme za informisanje.

"Imamo odgovornost prema ljudima koji čitaju, gledaju i dele vesti na Facebooku i svaki test obavljamo s tom odgovornošću", izjavio je Adam Moseri, šef Facebook News Feeda.

Podsećamo, Facebook je u proteklom periodu trpeo kritike zbog uticaja propagande i lažnih vesti prilikom izbora u Americi. Kompanija stoga uvođenjem novih promena želi da naglasi sadržaje koji podstiču razgovor među članovima porodice i prijateljima, a ne promociju postova kompanija, brendova i medija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.