Tehnopolis

Ponedeljak, 07.08.2023.

10:00

EU sprema ogromnu kaznu za TikTok

TikTok će biti kažnjen potencijalno milionima evra zbog kršenja privatnosti dece, nakon presude regulatora za zaštitu podataka EU.

Izvor: Bajtbox

EU sprema ogromnu kaznu za TikTok
Foto: Ascannio / Shutterstock.com

Evropski odbor za zaštitu podataka saopštio je da je izdao obavezujuću odluku o platformi za razmenu video snimaka, koja je u kineskom vlasništvu, a odnosi se na obradu podataka o deci.

Regulator je "doneo odluku o rešavanju spora" nakon što je Tiktok podneo pravni prigovor na raniju presudu u Irskoj, gde se nalazi evropsko sedište kompanije. Očekuje se da će kazna biti izrečena u naredne četiri nedelje.

Odluka EU usledila je nakon istrage irskog komesara za zaštitu podataka 2021. o nivou usklađenosti TikToka sa Opštom uredbom o zaštiti podataka EU i načinu na koji postupa sa podacima dece uzrasta od 13 do 17 godina.

TikTok je u petak najavio niz novih funkcija za evropske korisnike s ciljem poboljšanja usklađenosti s novim propisima Evropske unije o sadržaju koji stupaju na snagu 25. avgusta.

Prema Zakonu o digitalnim uslugama (DSA) Evropske unije, TikTok, Google, Facebook i druge velike internet platforme moraće da kontrolišu nelegalni sadržaj na svojim platformama, zabranjuju određene prakse oglašavanja i dele podatke sa vlastima.

Nakon što je TikTok prošlog meseca pristao na dobrovoljni "stres test" u svom sedištu u Dablinu, evropski komesar za tehnologiju Tijeri Breton rekao je da kompanija mora da uradi više stvari kako bi bila u potpunosti usklađena.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Palo 600 ratnih aviona: Rusi se oglasili

Ruske trupe uništile su 600 ukrajinskih ratnih aviona i 1.300 višecevnih raketnih bacača od početka Specijalne vojne operacije u Ukrajini, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

20:30

16.5.2024.

16 h

Svet

Iznenađenje: Oni su "tajni" ruski saveznici

Britanski proizvođač rovokopača JCB nastavio je da proizvodi i isporučuje te radne mašine za rusko tržište mesecima nakon što je objavio da je zaustavio izvoz zbog rata Rusije u Ukrajini, prenosi Gardijan.

22:49

15.5.2024.

1 d

Podeli: