Dan posle opšte panike još se ne zna ko je kriv: Sajber kriminalci, solarne oluje ili softver?

Tokom jučerašnjeg dana, AT&T i navodno druge mobilne mreže u SAD-u i Kanadi imale su problema sa radom, srušene su, a korisnici nisu bili u mogućnosti da obavljaju pozive, šalju poruke i pristupe internetu.

Tehnopolis

Izvor: B92

Petak, 23.02.2024.

09:29

Dan posle opšte panike još se ne zna ko je kriv: Sajber kriminalci, solarne oluje ili softver?
Foto: Photo Spirit / Shutterstock.com

AT&T se zvanično oglasio oko 11 sati nakon prijava kvarova od strane korisnika, a iz kompanije ističu da su usluge ponovo dostupne svim korisnicima koji su prijavili probleme.

U kompaniji AT&T da preduzimaju korake koji će obezbediti da korisnici ne iskuse ništa slično u budućnosti.

Rani izveštaji, nakon pregleda sistema i obrade podataka, ukazuju na to da je problem prouzrokovala greška u okviru same kompanije i da nije u pitanju sajber napad.

"Na osnovu našeg prvobitnog pregleda, verujemo da je današnji prekid izazvan primenom i izvršavanjem pogrešnog procesa koji smo koristili dok smo širili našu mrežu, a ne sajber napadom", kažu iz ove kompanije.

U priču se umešao i američki FCC (Federalna komisija za komunikacije), koji je istakao da istražuje problem koji je nastao na mrežama. Iz Bele kuće kažu da su u kontaktu sa kompanijom AT&T, ali da još uvek nema svih konkretnih odgovora na to šta je dovelo do pada mreže.

Iako su korisnici drugih mreža, kao što su Verizon, T-Mobile, Cricket i neke manje, takođe prijavljivali probleme u radu, izgleda da je to bilo manjeg obima.

T-Mobile i Verizon su se zvanično oglasili i istakli da njihove mreže nisu nile pogođene problemima sa kojima se suočila AT&T mreža, i da korisnici koji su prijavili problema verovatno nisu bili u mogućnosti da stupe u kontakt sa AT&T korisnicima.

Problemi u radu mreže uticali su na to da akcije kompanije AT&T padnu za 2% na berzi. Iako još uvek nema konkretnih informacija o tome šta se zaista dogodilo, to ne sprečava korisnike na internetu da spekulišu o uzrocima koji su doveli do pada AT&T mreže.

U zavisnosti od struje, ide se od mogućnosti da je u pitanju sajber napad, preko solarnih oluja, do softverskih problema, a sve je lepo sažeto u pratećem tvitu na platformi X: Neki drugi se čude, kako je AT&T problem mogao da utiče i na druge operatore, iako oni tvrde da njihovi sistemi nisu bili pogođeni problemom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: