Da li su vam Facebook i Instagram objave javne? Meta ih je možda koristila, a da ni ne znate

Mark Zakerberg je ove nedelje predstavio nove Metine alate bazirane na veštačkoj inteligenciji, a neki od njih uskoro će biti dostupni i korisnicima Meta društvenih mreža.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Shutterstock/Ascannio
Foto: Shutterstock/Ascannio

Korisnici Instagrama tako će uskoro moći da koriste AI alate za uređivanje fotografija, a na Instagramu, kao i na Facebooku, Messengeru i WhatsAppu korisnici će moći da naprave AI stikere uz pomoć tekstualnih opisa.

Noviteti koje je Zakerberg predstavio nisu nikakvo iznenađenje jer, uprkos tome što je fokus poslednjih godina prebacio na metaverzum, bilo je jasno kako i Meta mora značajne resurse da usmeri ka najvećem trendu na tehnološkom tržištu - veštačkoj inteligenciji.

Kako bi alati za AI bili što bolji i efikasniji, potrebno je mnogo treniranja AI, a ona se trenira na - podacima.

Upravo su ti podaci jedan od velikih izazova i potencijalnih problema koje će velike AI kompanije morati što pre da reše. Naime, postavlja se pitanje zakonitosti treniranja AI na sadržaju koji je objavljen na internetu, a koji je zaštićen autorskim pravima, prenosi portal Zimo.

Metin predsednik za globalne odnose, Nik Kleg, rekao je da je Meta objave korisnika, kako tekstualne, tako i fotografije, koristila za treniranje svoje veštačke inteligencije, odnosno svojih AI asistenata. Pri tome treba naglasiti kako je Kleg rekao da su koristili samo javne objave na tim mrežama, a ne privatne objave koje se dele samo između prijatelja i porodice, kako bi poštovali privatnost korisnika.

Iako je reč o javnim objavama koje su dostupne svima, odnosno svi ih mogu pročitati i pogledati, deo korisnika Facebooka i Instagrama na društvenim mrežama je izrazio nezadovoljstvo činjenicom što je Meta njihov sadržaj iskoristila za treniranje svoje AI.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.