Da li možemo bez mobilnih telefona? "Postali smo zavisnici"

Psihoanalitičar Aleksandar Kontić govorio je o uticaju mobilnih telefona na naš život.

Izvor: B92, RTS
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

"Kada hoću da se odmorim od posla, to je prilika da komuniciram sa svojim najbližima bez te naprave, a ne da ona večito posreduje, ili da se selimo u virtuelnost sa mobilnim telefonom", kaže Kontić za "RTS". Mobilni telefoni su nam olakšali i, u neku ruku, ulepšali život, ali nije baš sve tako sjajno.

"Lakše je čitati knjigu onlajn nego ići u biblioteku, lakše je da pošaljemo sliku prijatelju nego da se vidimo s njim, a svaki put kada gledamo sliku na Instagramu naš mozak luči dopamin. Postali smo zavisnici, stalno tražimo nešto na mobilnom", objašnjava psihoanalitičar Aleksandar Kontić. Jedno je imati prijatelje na društvenim mrežama, a drugo imati "prave" prijatelje.

"A koliko imaš prijatelja u realnom svetu, ko su ti ljudi sa kojima deliš ono što doživljavaš i voliš, ono što te muči – da li je to u realnosti ili u virtuelnom svetu?", pita se Kontić.

Dodaje da kada u realnom svetu imate sagovornika, vi komunicirate ne samo na tom svesnom nivou nego i na nesvesnom nivou, a mobilni telefon je samo posrednik, "za neke upravo ta mašina postaje produžetak sopstvenog tela".

Samo u jednom danu primimo više od 17.000 informacija.

Da li vi možete bez mobilnog telefona?

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.