Bezazlene Android aplikacije, koje to nisu – evo kako da se zaštitite

Zvanična prodavnica Android aplikacija i dalje je mesto gde vas vrebaju brojni zlonamerni programi.

Tehnopolis

Izvor: B92

Četvrtak, 02.12.2021.

09:13

Bezazlene Android aplikacije, koje to nisu – evo kako da se zaštitite
Foto: Fit Ztudio / Shutterstock.com

Google Play Store nastavlja da bude meta malver (malware) napada. Nekoliko aplikacija, koje su zamaskirane kao korisne alatke, zapravo je inficiralo više od 300.000 Android uređaja, omogućavajući hakerima pristup bitnim ličnim informacijama.

Nedavno smo pisali o Joker malveru, a poput njega ove aplikacije deluju korisno na prvi pogled.

Tu su fitnes trekeri, skeneri QR kodova, aplikacije za praćenje kriptovaluta i druge alatke. Neke od njih čak rade onako kako su promovisane, tako da korisnici i ne sumnjaju u postojanje malicioznih namera.

Međutim, vremenom se ove aplikacije mogu iskoristiti za pristup ogromnim količinama ličnih podataka na određenom uređaju. To uključuje i informacije o bankovnim računima, što znači da se te aplikacije mogu koristiti za krađu novca od korisnika.

ThreatFabric, kompanija za sajber bezbednost, sugeriše da je Google poslednjih nedelja ograničio dozvole za pristup Android uređajima. Međutim, hakeri su se brzo prilagodili i načinili svoj malver sofisticiranijim.

Umesto da sadrži veliku količinu zlonamernog koda koji bi mogao da se otkrije odmah, zlonamerna aplikacija postepeno traži sve više dozvola tokom vremena. Na kraju, to može omogućiti aplikaciji potpunu kontrolu nad korisnikovim uređajem.

Kako se zaštititi od Android malvera?

Postoji nekoliko koraka koje možete preduzeti da biste izbegli nenamerno instaliranje zlonamernog softvera na svoj uređaj.

Prvi je da proverite recenzije u samoj Play prodavnici. Niska ocena ili veliki broj negativnih recenzija je jasno upozorenje. S druge strane, potrebno je paziti i na isključivo pozitivne povratne informacije, sa recenzijama koje zvuče generički ili kao da ih je kreirao robot.

Aplikacije sa više preuzimanja generalno mogu biti pouzdanije, mada to nije uvek slučaj. Isto tako, aplikacije bez recenzija ne moraju biti zlonamerne.

Uvek je dobro držati se poznatih aplikacija priznatih programera, kada god je to moguće. Uko ime developera nije prepoznatljivo, istražite ga na mreži pre preuzimanja aplikacije.

Za sve što je već preuzeto, idite u podešavanja i redovno proveravajte dozvole koje dajete određenim aplikacijama.

Obavezno preuzmite i efikasan antivirusni softver, koji može da skenira svaku novu aplikaciju koja je preuzeta i da je stalno nadgleda u potrazi za sumnjivim aktivnostima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

21 h

Podeli: