Apple predstavlja veliki broj noviteta, evo šta nas očekuje

Da li su glasine bile istinite i što su još pripremili u kompaniji Apple, saznaćemo u prenosu uživo iz Apple Parka u Kupertinu od 18:30 sati.

Tehnopolis

Izvor: Zimo/MÈ

Ponedeljak, 05.06.2023.

13:45

Apple predstavlja veliki broj noviteta, evo šta nas očekuje
Foto: Profimedia

Apple svake godine u junu održava svoju konferenciju posvećenu developerima – WWDC. Pored toga što predstavlja u kom će se smeru kretati razvoj njihovog operativnog sistema i ključnih aplikacija, kompanija uvek predstavi (ili barem najavi) nove proizvode.

Očekuje se da će konferenciju otvoriti šef Applea, Tim Kuk i da će svetu predstaviti nekoliko zanimljivih uređaja o kojima posljednjih meseci kruže različite glasine. Što je od tih glasina tačno, saznat ćemo 5. juna u 18:30 časova kada konferencija započne, a evo šta bismo sve mogli da vidimo tokom događaja.

Apple uređaj za proširenu i virtuelnu realnost

O ovom uređaju se šuška već godinama i ako se ostvare najave o njegovom predstavljanju na WWDC-u, to bi ujedno mogao biti i Appleov proizvod godine. Ali, iz Applea i dalje mudru ćute o postojanju uređaja, pa dok gane ugledamo na pozornici, potrebno je sve glasine uzeti s malo rezerve.

Glasine, međutim, govore kako bi se uređaj trebalo da nosi naziv "Reality Pro", svojim izgledom podsjećaće na skijaške naočaee, a trebale bi da imaju i fizički točkić kojim bi se korisnik prebacivao iz virtuelne u "pravu" realnost. Navodno će biti opremljen s mnoštvom senzora kako bi mogao da prati pokrete ruku i tela, ali i oči korisnika. S unutrašnje strane uređaja trebalo da se nađu dva Micro OLED ekrana dijagonale 1,41 inč i sa 4000 PPI. Za pokretanje uređaja navodno bi se koristio Appleov čip, M2 sa 16 GB RAM-a, a imao bi bateriju koja bi kablom trebalo da bude povezana sa samim uređajem.
Ono što bi mnoge moglo odvratiti od kupovine ovog uređaja je cijena od oko 3000 dolara.

Sigurno je da uređaj neće biti odmah dostupan kupcima. Naime, poenta predstavljanja ovakvog novog uređaja na konferenciji za developere, je upravo da se zainteresuju developeri kako bi li razvili aplikacije za taj uređaj. Jer, budimo realni, ni iPhone ne bi bio to što je, da nije bilo aplikacija za njega.

Da li su glasine bile istinite i što su još pripremili u Appleu, saznaćemo u prenosu uživo. Novi MacBook Air

Iako su sve oči usmerene ka uređaju za virtuelnu realnost, očekuje se i predstavljanje nove verzije MacBook Aira. Ovaj uređaj je dugo imao standardni ekran od 13 inča, a nova verzija trebalo da ima nešto veći displej, od 15 inča.

I ovaj uređaj bi trebalo da bude opremljen Appleovim M2 čipom, koji se već koristi u prošlogodišnjim modelima MacBook Aira. Da li će uz ovaj biti predstavljeni još neki modeli, ostaje da se vidi.

Nove mogućnosti operativnog sistema

S obzirom na to da je konferencija namenjena programerima i developerima, naglasak će ipak biti na softveru, odnosno novim mogućnostima budućih izdanja operativnog sistema.

Šuška se da bi svoju premijeru mogao da doživi iOS 17, koji bi, između ostalog, trebalo da na pametne telefone donese alate pokretane veštačkom inteligencijom, kao što je Personal Voice, za stvaranje sopstvene verzije sintetičkog glasa. Očekuju se i nove mogućnosti za Stage Manager na iPad OS-u, a posebno će biti zanimljivo videti što je urađeno s operativnim sustavom za pametne satove, watchOS 10.

Otvaranje Apple ekosistema?


Nagađa se da bi Apple mogao programerima da predstavi i neke promene u iPhone i iPad ekosistemima. Naime, zbog evropskog Zakona o digitalnim tržištima, Apple ima rok do marta 2024. godine da omogući korisnicima preuzimanje aplikacija i izvan Apple App Storea. Iz Applea bi programerima mogli da nagoveste kakve će to promene biti i od kad će se primenjivati, jer bi to moglo utiče i na njihove prihode.

Ali to nije sve...

Apple je poznat po "iznenađenjima" koje voli pripremi korisnicima i programerima, pa se ne isključuje predstavljanje još nekog uređaja ili softvera o kojem se za sada nije znalo ništa.

U svakom slučaju, ako vas zanima što Apple sprema, pratite uživo konferenciju WWDC.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: