Apple na kolenima – moraće da se povinuje još jednoj odluci EU

Do sada je 2022. bila grozna godina za Apple kada su u pitanju nove regulative kojima kompanija mora da se povinuje.

Izvor: B92, Softpedia
Podeli
Foto: Poravute Siriphiroon / Shutterstock.com
Foto: Poravute Siriphiroon / Shutterstock.com

Evropska unija, na primer, primorava Apple da se do 2024. godine prebaci na USB-C port, a ljudi upoznati sa situacijom ističu da kompanija planira da ove zahteve ispuni tokom 2023.

Potom je otkriveno da bi od Applea moglo da se zahteva da omogući prodavnice eksternih aplikacija na iOS-u. Takozvani "sideloading" bi takođe mogao da bude nametnut, čime bi se platforma približila Androidu.

Sada je predložen novi zakon, koji bi trebalo da primora Apple i ostale proizvođače telefona koji nude proizvode u Evropi, da svoje uređaje opreme zamenjivim baterijama, koje su lakše za vađenje i menjanje.

EU planira i veliku promenu načina na koji se baterije trenutno označavaju i obeležavaju. Cilj je da se smanji elektronski otpad tako što će se korisnicima omogućiti da ubace nove baterije i na taj način duže koriste uređaj.

Kako bi se ovo postiglo, zakonodavci Evropske unije će morati da predlože nove oznake za baterije, ukoliko predloženi zakoni dobiju "zeleno svetlo".

Iako se za sada radi samo o preporuci, Evropski parlament i Savet Evrope moraju formalno da odobre nove regulative, pre nego što one stupe na snagu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.