Kineski hakeri udarili na Ruse

Osnivač servisa za slanje instant poruka - Telegram, ruski preduzetnik Pavel Durov, izjavio je da je veliki sajber, koji je izvršen na njegov servis, došao iz Kine.

Izvor: B92
Podeli
Ilustracija / Foto: Depositphotos/BeeBright
Ilustracija / Foto: Depositphotos/BeeBright

U sredu je iz Telegrama potvrđeno da je veoma snažan hakerski DDoS (Distributed Denial of Service) napad prekinuo rad tog mesindžer servisa na oko sat vremena.

Kod takve vrste napada, hakeri preopterete servere "žrtve" velikim brojem spam poruka i zahteva.

Kao razlog napada navodi se činjenica da veliki broj demonstranata, koji poslednjih dana protestuju u Hong Kongu protiv usvajanja zakona koji bi trebalo da omogući izručenje stanovnika te specijalne administrativne oblasti Kini, upravo koristi Telegram za planiranje protesta i koordinaciju svojih akcija.

Iz Telegrama su naveli da je napad uticao i na korisnike na američkom kontinetu, kao i u "drugim zemljama".

Kineska Agencija za administraciju sajberprostora, koja vrši nadzor sprovođenja propisa u toj sferi, još uvek nije dala svoj komentar na iznete tvrdnje.

Telegram je platforma koja korisnicima dozvoljava da šalju kriptovane poruke, dokumenta, fotografije i video snimke, što je i glavni razlog njegove popularnosti, podseća BBC.

Korisnici, takođe, mogu da kreiraju grupe do 200.000 ljudi, kao i video kanale putem kojih se mogu emitovati poruke neograničenom broju ljudi.

Durov se oglasio nakon što su se pojavile glasine da je čovek, identifikovan kao administrator Telegram grupe, uhapšen u Hong Kongu.

Pavel Durov / Foto: GettyImages / Steve Jennings
Pavel Durov / Foto: GettyImages / Steve Jennings

Vesti

Tojotin robot-košarkaš postao Ginisov rekorder

Toyota je ušla u Ginisovu knjigu rekorda, objavljeno je na njihovom zvaničnom blogu – a dostignuće nije imalo nikakve veze s automobilima. U 2017. godini, tim inženjera iz kompanije je smatrao da bi bilo zabavno koristiti svoje slobodno vreme za kreiranje robota košarkaša koji bi mogao da pogodi koš u svakom pokušaju.

Vesti četvrtak 27.06. 11:03 Komentara: 15

Robot-patka spasava japansku tradiciju VIDEO

Vekovima su uzgajivači pirinča u Aziji koristili patke kao prirodnu alternativu pesticidima. Dok plivaju potopljenim pirinčanim poljima, one prebiraju i čupaju korov i traže insekte kojima se hrane. Istovremeno, izmet koji ispuštaju služi kao dodatni izvor gnojiva.

Vesti sreda 26.06. 20:15 Komentara: 5
strana 1 od 25 idi na stranu