Kineski hakeri udarili na Ruse

Osnivač servisa za slanje instant poruka - Telegram, ruski preduzetnik Pavel Durov, izjavio je da je veliki sajber, koji je izvršen na njegov servis, došao iz Kine.

Izvor: B92
Podeli
Ilustracija / Foto: Depositphotos/BeeBright
Ilustracija / Foto: Depositphotos/BeeBright

U sredu je iz Telegrama potvrđeno da je veoma snažan hakerski DDoS (Distributed Denial of Service) napad prekinuo rad tog mesindžer servisa na oko sat vremena.

Kod takve vrste napada, hakeri preopterete servere "žrtve" velikim brojem spam poruka i zahteva.

Kao razlog napada navodi se činjenica da veliki broj demonstranata, koji poslednjih dana protestuju u Hong Kongu protiv usvajanja zakona koji bi trebalo da omogući izručenje stanovnika te specijalne administrativne oblasti Kini, upravo koristi Telegram za planiranje protesta i koordinaciju svojih akcija.

Iz Telegrama su naveli da je napad uticao i na korisnike na američkom kontinetu, kao i u "drugim zemljama".

Kineska Agencija za administraciju sajberprostora, koja vrši nadzor sprovođenja propisa u toj sferi, još uvek nije dala svoj komentar na iznete tvrdnje.

Telegram je platforma koja korisnicima dozvoljava da šalju kriptovane poruke, dokumenta, fotografije i video snimke, što je i glavni razlog njegove popularnosti, podseća BBC.

Korisnici, takođe, mogu da kreiraju grupe do 200.000 ljudi, kao i video kanale putem kojih se mogu emitovati poruke neograničenom broju ljudi.

Durov se oglasio nakon što su se pojavile glasine da je čovek, identifikovan kao administrator Telegram grupe, uhapšen u Hong Kongu.

Pavel Durov / Foto: GettyImages / Steve Jennings
Pavel Durov / Foto: GettyImages / Steve Jennings

strana 1 od 25 idi na stranu