Google i Huawei poručuju: Nema mesta panici! VIDEO

Odluka Googlea da uskrati Huaweiju licencu za korišćenje Android operativnog sistema izazvala je uznemirenost i nedoumice među korisnicima pametnih telefona kineskog proizvođača. Iz obe kompanije, međutim, poručuju da nema mesta panici.

Tehnopolis

Izvor: B92, Tanjug, Jutarnji List

Ponedeljak, 20.05.2019.

12:18

Google i Huawei poručuju: Nema mesta panici! VIDEO
Foto: Getty/David Ramos / Staff

Iz Huaweija su, za TV mrežu CNBC, potvrdili da su razvili sopstveni operativni sistem za pametne telefone i računare za slučaj da im bude zabranjeno korišćenje softvera američkih firmi.

Iz Googlea tvrde da će sadašnji korisnici Huaweijevih pametnih telefona i drugih uređaja i dalje moći da koriste, ažuriraju i skidaju aplikacije preko Googlea.

Generalni izvršni direktor sektora za korisnike Huaweija Ričard Ju je rekao da ta kompanija ima svoj "bekap" (back up) operativni sistem, za slučaj da joj bude uskraćeno pravo korišćenja softvera iz SAD-a.

"Pripremili smo sopstveni operativni sistem. Ako se desi da više ne možemo da koristimo sisteme Googlea ili Microsofta, bićemo spremni. To je naš plan B. Ali, naravno, da više volimo da radimo na ekosistemima Googlea i Microsofta", izjavio je Ju.

Sa druge strane, portparol Googlea kaže da će za aktuelne korisnike njihove usluge Google Play i zaštita iz Google Play Protekta i dalje funkcionisati na Huaweijevim uređajima.

Iako nije otkrivao dodatne detalje, ali naveo je da se razmatraju implikacije odluke koja je doneta, prenosi Rojters.

Iz Androida su na Twitteru takođe potvrdili da će usluge Google Play i Google Play Protekta i dalje funkcionisati za postojeće korisnike.
Problem, međutim, nastaje za korisnike budućih modela i verzija Huawei pametnih telefona, jer će oni koji i dalje koriste operativni sistem Android izgubiti pristup Google Play Storu, Gmailu i YouTubeu, kao i internet pretraživaču Chrome.

"Huawei će ubuduće moći da koristi samo javno dostupne verzije Androida i neće imati pristup Google servisima i aplikacijama", rekao je izvor iz Googla za agenciju Rojters.

Dakle, odluka Googlea se odnosi na pametne telefone koji će tek biti proizvedeni od datuma koji američki tehnološki div odredi, nakon čega će Huawei obavestiti kupce.

Tehnički gledano, budući korisnici Huawei telefona bi mogli ovaj problem da reše tako što će sami naknadno nadograditi sistem (jer im se to više neće događati automatski).

A to se može izvesti instalacijom Gapps paketa, čime se mobilni uređaji mogu nadograditi tako da imaju iste mogućnosti koja vlasnici pametnih telefona drugih proizvođača.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

121 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: