Tehnopolis

Četvrtak, 02.07.2015.

09:49

Vokmen je doneo revoluciju u muzici, a "trajao" je 31 godinu

Na jučerašnji dan 1979. godine prvi put je prenosni audio plejer iz Sonya ugledao svetlo dana i postao jedan od najuspešnijih proizvoda za japansku kompaniju.

Izvor: 24sata.hr

Default images
YouTubeScreenshot

Akiju Moriti, ondašnjem potpredsedniku Sonya, ime "Walkman" bilo je užasno, ali su ga iz kompanije uverili da ga ostavi. Već je počinjala reklamna kampanja, naime, i to prilično skupa, koja je uključivala to ime danas kultnog proizvoda.

Japanski div elektronske industrije Sony svoj je prvi u nizu prenosni uređaj za reprodukciju muzike Walkman u prodaju pustio pre tačno 36 godina. Tada je to bila prava mala revolucija, koja je promenila način na koji se sluša muzika, omogućujući ljudima da je “nose sa sobom’, za početak - jednostavnim ubacivanjem kasete u odgovarajući deo i stavljanjem laganih slušalica na uši.

Pravi novitet u izradi uređaja bio je zapravo princip uklanjanja svega suvišnog. Dimenzije tog prvog modela, kodno zvanog TPS-L2, bile su nešto veće od veličine kasete, s razlikom jedino u delu s elektronikom glave za čitanje. Podsistemi za brisanje kasete i za snimanje, kao i zvučnik, izostavljeni su, a ostavljena su dva ulaza za slušalice, kako bi dvoje ljudi istovremeno moglo da sluša muziku. Bio je tu i takozvano dugme “hotline”, 
koje je korisnicima omogućavao da uz pomoć ugrađenog mikrofona preko muzike koju je puštao plejer, prenose i neku poruku. Iako u startu nimalo jeftin - po ceni od oko 237 današnjih evra - Sony TPS-l2 je, zahvaljujući novom tržištu koje je stvorio, odmah bio apsolutni hit. Kako su se konkurenti posle uključivali u trku, cena plejera je padala, što je vokmen činilo pristupačnim svima. Kao jedan od najuspješnijih Sonyjevih proizvoda, prestao se nuditi krajem 2010. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Palo 600 ratnih aviona: Rusi se oglasili

Ruske trupe uništile su 600 ukrajinskih ratnih aviona i 1.300 višecevnih raketnih bacača od početka Specijalne vojne operacije u Ukrajini, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

20:30

16.5.2024.

1 d

Podeli: