Japanci kreiraju odred ubica virusa

Japan radi na samoreplicirajućem odredu ubica virusa.

Tehnopolis

Izvor: B92

Sreda, 04.01.2012.

17:08

Default images

To je ništa drugo do kompjuretski virus koji, kada se ubaci u mrežu, može da prati i ubija druge viruse.

Prema izveštajima japanskih medija, država je platila Fujitsuu 2,3 miliona dolara da iskreira ovaj „odred ubica”. Japanske novine Yomiuri Shimbun pišu da je Institut za tehnološka istraživanja i razvoj pri Ministarstvu odbrane počeo da radi na ovom anti-virusnom virusu još 2008.

Osnovni motiv je bio da se pronađe i identifikuje svaka vrsta sajber napada i čak da uđe u trag njegovom izvoru, tj. lancu servera i kompjutera koji koriste različite vrste scenarija za sajber napad.

Ovaj odred je kreiran kao odgovor na slična sajber oružja poput Stuxneta i Duqua, toliko moćnih da su ih nazvali „hidrogenskim bombama” sajber rata.

Dejv Ajtel, predsednik i CEO Security Firm Immunity Inc, veruje da je ovo tek početak sajber rata i da se on ubrzano širi.

„Stuxnet je bio samo početak. Samoreplicirajući kod je važan deo svakog nacionalnog arsenala a Japanci se tek zahuktavaju”, dodao je on.

Foto: Danilo Rizzuti / FreeDigitalPhotos.net

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

11 h

Podeli: