"Škole u oblaku" kao budućnost obrazovanja

Deca u zemljama u razvoju mogla bi da se obrazuju u "školama u oblaku" (cloud schools), jedan je od zaključaka TEDGlobal konferencije u Edinburgu.

Izvor: Izvor: BBC/Jane Wakefield

Petak, 14.06.2013.

12:41

Default images

"Iako će tokom rada dece, povremeno biti prisutan i odrasli online moderatori, đaci će se uglavnom sami organizovati," rekao je prof Sugata Mitra, koji je dobio veliku podršku za svoj projekat u kojem želi da najbolje univerzitetsko znanje omogući i u najsiromašnijim delovima sveta, prenosi BBC.

Njegov kolega, prof Anant Agarvaj već ima milion studenata prijavljenih u njegovoj online školi, u kojoj nudi kurseve prestižnih univerziteta. On je osnovao non-profit sajt pošto je verovao da je došlo vreme da se radikalno promeni sistem obrazovanja.

"Sistem se nije promenio 500 godina – i dalje se prema deci odnosima kao prema kućnim ljubimcima koji nas ne slušaju."

Možda takav model funkcioniše u razvijenim zemljama, ali za mnoge delove sveta, drugačiji pristup je potreban. Agarvajeva edX platforma trenutno sarađuje sa 27 univerziteta i nudi širok izbor kurseva. "Po prvi put, oni koji žele da uče to mogu da rade i da stiču znanja od najboljih profesora na svetu," rekao je prof Agarvaj.

Razvoj ove platforme značajno su pomogli MIT i Harvard, koji su uložili oko 60 miliona dolara, a plan je da sajt uskoro sam sebe izdržava licenciranjem svojih online kurseva drugim univerzitetima, čime bi se krug zatvorio.

Tokom glavne TED (Tehnologija, Zabava i Dizajn) konferencije u Los Anđelesu u februaru 2013, prof Sugata Mitra dobio je milion dolara da organizuje "škole u oblaku".

"Škola u oblaku je u osnovi škola bez učitelja. To je potrebno pošto u mnogim mestima jednostavno neamte učitelje ili profesore ili su baš loši," rekao je Mitra.

Za sada mu je plan da uspostavi 5 online škola, tri u Indiji i dve u Velikoj Britaniji - blizu Univerziteta u Njukaslu gde predaje. Najdalja lokacija je Korataki, selo u istočnoj Indiji, gde očekuje da škola počne da radi za četiri meseca.

"Škole" će izgledati drugačije nego što smo navikli – staklena ćelija ispunjena kompjuterima i veliki ekran koji omogućava moderatorima da preko Skype-a učestvuju direktno u edukaciji studenata. Moderatori će biti birani iz programa Prof Mitra "Bake u oblaku" (Cloud Grannies), koji je već aktivan na Ostrvu i u Indiji. Britanski penzioneri se preko Skype-a uključuju u razne mesne omladinske zajednice u Indiji, i nude svoje usluge – za sada najpopularniej je čitanje priča...

Šta će biti njihova tačna uloga u ovim školama još nije poznato, priznaje i profesor Mitra. Za njega, ključni deo ovog projekta je da se dozvoli deci da se sama organizuju. Neće biti rasporeda časova, prozivanja ili kontrolnih zadataka, i najveći deo procesa učenja ostavljen je samoj deci na volju.

"Prvog dana pustićemo 300 dece da rade šta hoće i haos će da nastane - to je sigurno. Ali, vremenom će početi da se organizuju i uvode red. Tokom prvih nedelja pretpostavljamo da će deca samo da igraju kompjuterske igre. A onda će neko da otkrije neki program za crtanje ili obradu slika i ostali će da ga prate. Posle par meseci "otkriće" Google," smatra Mitra.

Deci neće biti rečeno da postoje moderatori, ali u nekom trenutku on će im se pojaviti na velikom ekranu. "Moderatori na ekranu će biti u prirodnoj veličini, mislimo da je to važno za decu. Biće zanimljivo da se prate njihove reakcije. Nastava će da traje do sumraka, ne želim da majke budu protiv mene," kaže profesor.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

15 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: