Dan slobode softvera prošao neprimetno

Zagovornici besplatnog softvera širom sveta proslavili su u subotu 17. septembra Dan slobode softvera (Software Freedom Day). Nažalost, koliko je nama poznato, u Srbiji nije bilo organizovanih skupova na kojima bi se proslavili bar neki od brojnih načina s kojima taj softver unapređuje naše živote.

Izvor: B92

Ponedeljak, 19.09.2011.

16:09

Default images

Doduše, na interaktivnoj mapi istoimene organizacije (Software Freedom Day) vidi se da je jedno okupljanje bilo organizovano, ali u Prištini.

Ukoliko ste ikada koristili neki softver iz kategorije besplatnog i otvorenog, na primer, Firefox, Linux ili LibreOffice, verovatno su vam poznate bar neke od njegovih prednosti. Isto tako znate i da se uz njega uvek vezuje i reč sloboda, ne samo zato što se slobodno može koristiti bez plaćanja, već i zato što je oslobođen od restriktivnih zahteva i vezanosti za pojedine proizvođače.

Tehnološka sloboda je sada tesno isprepletena i s osnovnim ljudskim pravima, smatra Pija Vo bivša predsednica organizacije Software Freedom International, koja i organizuje ovaj praznik.

„Tehnologije koje su važne za našu slobodu koriste se u našim sistemima za glasanje, za zabavu, za rad, obrazovanje, umetnost i komunikacije“, napisala je u članku objavljenom na lokaciji posvećenoj prazniku. „Šta to znači za vas? To znači da su osnovna ljudska prava koja uzimate zdravo za gotovo slobodna samo onoliko koliko i tehnologije koje koristite.“

Oni koji uživaju u slobodi koju im donose ove tehnologije nastojali su da na razne načine proslave dan slobode softvera. Najčešće su se odlučivali za sledećih sedam mogućnosti:

Učešće u organizovanom okupljanju – Stotine grupa širom sveta proslavljaju ovaj praznik svake godine, a posebna interaktivna mapa pokazuje gde se šta dešava i ima li nečeg u blizini. Na njoj se vidi da u Srbiji ove godine nije bilo ničega na tu temu.

Isprobavanje slobodnog softvera – Oni koji su inače namerili da nabave neki nov softver za posao ili za kućnu upotrebu, imali su razlog više da na ovaj dan isprobaju ono što je besplatno i otvoreno za korišćenje. Naime, za skoro svaki zaštićeni komercijalni softver na tržištu postoje besplatne i slobodne alternative koje se isto tako besplatno mogu i isprobati. Kao inspiraciju lokacija SFD nudi dugačak spisak razloga zašto je dobro koristiti slobodan softver otvorenog koda.

Pomaganje – Čak i oni koji nisu programeri uvek mogu da pomognu da njihov omiljeni slobodan softver postane još bolji. Oni koji, na primer, koriste Ubuntu Linuks, mogu da učestvuju u danima kad se prijavljuju greške u tom operativnom sistemu (Ubuntu Bug Day). Čak i mala pomoć može mnogo da znači.

Novčana pomoć – Većina projekata slobodnog softvera s dobrodošlicom prima i svaku finansijsku pomoć. Čak i mali prilozi pomažu da se projekti održe.

Prikazivanje brojača dana na webu – Oni koji imaju svoj sajt postavili su još pre praznika brojač koji odbrojava preostale dane do 17. septembra. Čak i kad je odbrojao svoje njegovo prisustvo pokazuje posetiocima da je i taj dan na neki način važan.

Pevanje pesme – Da, postoji i zvanična pesma za taj dan. Tekst ima četiri strofe a tu je i snimak u formatima Ogg i MP3. Neki su se trudili da je nauče i otpevaju. Oni stidljiviji pevali su je verovatno u kupatilu.

Reklamiranje praznika – Mnogi su se potrudili da drugima skrenu pažnju na ovaj praznik kako bi pomogli da ne ostane nekakav tajnoviti događaj. Tome su jednako dobro poslužili Twitter i Facebook, ali i objavljeni članak i vest. Naša je stigla post festum, ali za slobodan softver i slobodne tehnologije ionako nikad nije kasno i valja ih podržavati svakog dana, a ne samo jedne subote u septembru, zar ne?

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

13 h

Podeli: