Popularni sajt i forum potvrdio da je hakovan

Reddit je u nedelju uveče pretrpeo sajber napad, a hakeri koji su pristupili internim sistemima ukrali su neke interne dokumente i izvorni kod i pristupili nekim internim poslovnim sistemima.

Izvor: Informacija.rs

Petak, 10.02.2023.

15:45

Popularni sajt i forum potvrdio da je hakovan
Foto: Ink Drop / Shutterstock.com

Reddit kaže da su hakeri zaposlenima u kompaniji poslali vrlo uverljive instrukcije koje su ih vodile na sajt koji je ličio na njihov intranet sajt. Na ovom sajtu hakeri su pokušali da ukradu akreditive zaposlenih i tokene za dvofaktornu autentifikaciju.

Hakeri su uspeli da prevare jednog od zaposlenih i upadnu u interne sisteme Reddita odakle su ukrali podatke i izvorni kod.

Reddit kaže da su za napad saznali kada je zaposleni sam prijavio incident bezbednosnom timu kompanije, te da je reč o ciljanoj sofisticiranoj fišing kampanji čiji su ciljevi bili zaposleni u Redditu.

Istraga koja je još uvek u toku je utvrdila je da ukradeni podaci uključuju ograničene kontakt informacije za kontakte kompanije (stotine njih) i sadašnje i bivše zaposlene, kao i neke detalje o oglašivačima kompanije.

Međutim, Reddit kaže da nema naznaka da su napadači uspeli da hakuju sisteme koji se koriste za pokretanje veb sajta, kao i da nema dokaza da su lozinke i nalozi korisnika ugroženi.

Kada je zaposleni čije su akredative hakeri ukrali prijavio incident, bezbednosni tim Reddita je brzo reagovao, onemogućio pristup hakerima i započeo internu istragu.

Reddit je podsetio korisnike na važnost zaštite naloga dvofaktorskom autentifikacijom (2FA) koja je dodatni sloj zaštite za Reddit naloge. Preporuka kompanije je i redovna promena lozinke svakih nekoliko meseci, a lozinka bi trebalo da bude jaka i jedinstvena za Reddit nalog.

Reddit je savetovao korisnicima da razmotre mogućnost korišćenja menadžera lozinki koji ne samo da štite naloge komplikovanim lozinkama koje korisnici ne moraju da pamte, već vas i upozoravaju kada pokušate da upotrebite lozinku na fišing sajtu jer se domeni neće podudarati.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: