TEST: Samsung Galaxy S21 FE – solidan telefon za fanove

Izvor: Bratislav Jovanoviæ

Utorak, 08.02.2022.

12:56

TEST: Samsung Galaxy S21 FE – solidan telefon za fanove
Foto: B92.net / Ivan Jeliæ

Samsung Galaxy S21 FE je predstavljen gotovo godinu dana nakon originalne S21 serije. Telefon je nekoliko puta odlagan i na kraju je stigao pet meseci nakon što se prvobitno očekivao.

FE u nazivu uređaja označava "Fan Edition", a kao takav telefon je najavljivan kao jeftinija zamena za originalnu S21 liniju. Galaxy S21 FE bi trebalo da ponudi sve najbitnije funkcije i karakteristike originalne S21 serije, ali po znatno pristupačnijoj ceni. Naravno, na nižu cenu utiče degradacija selektovanih funkcija, koje možda nisu bitne standardnim korisnicima.

Zanimljivo je da Galaxy S21 FE nije prvi Samsungov model iz FE edicije. To je bio Galaxy S20 FE, koji se svojevremeno pokazao izuzetno popularnim modelom.

Ipak cena, koja je Galaxy S21 FE trebalo da izdvoji od čitave S21 linije, uključujući i standardni Galaxy S21, bi se na kraju mogla pokazati i kao glavna mana novog uređaja, koji se u prodaji pojavio svega mesec dana pre predstavljanja najnovije Samsung Galaxy S22 serije. Ali o tome ćemo kasnije.
Foto: B92.net / Ivan Jeliæ
Dizajn

Ukoliko vam je izgled Galaxy S21 FE telefona prepoznatljiv, to je zbog toga što deli veliki broj elemenata dizajna sa standardnim Galaxy S21 modelom, kao i sa S21 Plus verzijom. Poput pomenutim modela, S21 FE na poleđini ima isti dizajn kamera, smeštenih u Galaxy S21 FE ispupčenje gde se nalaze tri senzora. Razlika je u tome što S21 FE koristi plastični materijal oko ovih kamera, dok S21 koristi metal.

Oblik i dizajn su takođe prepoznatljivi, s tim što je FE model kreiran od plastike, odnosno koristi "Glasstic", kako Samsung marketinški naziva ovaj materijal. Veličinom ekrana od 6,4 inča S21 FE je smešten između standardnog S21 (6,2 inča) i S21 Plus (6,7 inča) modela.

Samsung Galaxy S21 FE stiže u crnoj, beloj, roze i zelenoj varijanti, od kojih smo mi na testu imali model u crnoj boji (Graphite). Umesto šeme boja u dva tona, kakav ima S21 linija, FE model stiže u jednom tonu. To znači da su izbočina za kameru i pozadinska površina spojene i jedna su celina, koja se na bokovima spaja sa ramom. Ovo jeste odstupanje od jedne od glavnih katakteristika novog Samsungovog dizajn jezika, no ovo vas neće mnogo pogoditi ako ćete telefon staviti u futrolu, a verovatno hoćete. Udobno leži u ruci, iako je nešto veći i teži od S21 (177g), dok ima istu debljinu (7,9 mm).

S prednje strane je centralno postavljen otvor za selfi kameru, tasteri za paljenje i zvuk se nalaze s desne strane okvira, dok je u dnu uređaja USB-C port. Nema 3.5mm priključka za slušalice, pa će oni kojima je ovo neophodno morati da obezbede USB-C to 3.5mm adapter ili Bluetooth slušalice za slušanje muzike.

Displej

Već smo pomenuli da Galaxy S21 FE ima 6,4-inčni ekran sa Dynamic AMOLED 2X tehnologijom, a nudi živopisnu sliku i solidno osvetljenje do 700 nita, 120Hz stopu osvežavanja i rezoluciju od 2400 x 1080 piksela. Iako je osvetljenje slabije u odnosu na S21, u realnim uslovima se ovo ne primećuje puno, osim kada se uređaj koristi po vedrom danu, na suncu.

Displej je zaštićen Gorilla Glass Victus staklom, dok je ispod ekrana smešten senzor otiska prsta. Senzor je optičkog tipa i pokazao se kao brz i pouzdan. Otvor u sredini gornjeg dela ekrana, gde je smeštena selfi kamera, ne zauzima previše prostora.
Foto: B92.net / Ivan Jeliæ
Kamere

Još jedan segment, u kojem je Samsung napravio kompromise u odnosu na ostatak S21 linije, su kamere na poleđini. Tu su prepoznatljivi široki, ultraširoki i telefoto senzori, s tim što telefoto senzor koristi nižu rezoluciju od 8MP (S21 ima 64MP telefoto senzor), dok preostala dva zadržavaju po 12MP kao kod S21 modela.

Iako niže rezolucije, telefoto kamera je hardverski "nameštena" na trostruki optički zum, za razliku od S21 koji ima 1,1x optički i 3x hibridni zum, uz veći otvor blende (f/2.0, FE ima f/2.4). Drugim rečima, S21 FE će napraviti trostruko zumiranu fotografiju od 8Mpx i to je to, dok S21 ima kompleksniju matematiku zumiranja koja uključuje i čip. To praktično znači da se ponekad može desiti da S21FE napravi i bolje zumirane slike, što je krajnje zanimljivo.

Što se ultraširoke kamere tiče, slične su, a razlike se svode na veličinu senzora (1.4µm naspram 1.12µm) i stabiliaciju videa na S21. Praktično, to znači da će široke fotografije na S21 FE biti za 3 stepena šire, ali za nijansu lošije nego na S21. Ta razlika, opet, vidi se u uslovima koje kameru stavljaju na najveća iskušenja, po danu i dobrom osvetljenju razlike se gotovo ne primećuju.

S prednje strane se nalazi 32MP senzor, što predstavlja značajnu nadogradnju u odnosu na 10MP senzore sa ostalih telefona iz S21 linije.

Galaxy S21 FE kreira živopisne fotografije, posebno u uslovima dobrog osvetljenja, pa ako planirate da fotografišete sadržaj koji želite da delite na društvenim mrežama - nećete ostati razočarani.

Zadržani su mnogi modovi za fotografije i video koje imaju i ostali S21 modeli. To uključuje i opciju Single Take, koja kreira fotografiju sa više objektiva istovremeno i korisnik može da izabere onu koja mu se najviše sviđa; Dual Recording opcija, s druge strane, omogućava istovremeno snimanje i kamerom na poleđini i prednjom kamerom.

Prednjom kamerom se mogu praviti svetle i detaljne fotografije, a posebno je impresivan kvalitet fotografija u slabije osvetljenim ambijentima. Portret mod može biti neprecizan u nekim situacijama, mada je balansiranje ekspozicije i kontrasta dobro odrađeno.

Snimanje videa je moguće u 4K rezoluciji i 60 fps i sa prednjom i sa kamerama na poleđini. Ako vam je to bitno, pomenućemo da nema mogućnosti snimanja 8K videa, kao kod ostalih S21 modela.
Foto: B92.net / Ivan Jeliæ
Hardver

Čipset, koji pokreće Galaxy S21 FE, je svima dobro poznat. U pitanju je Snapdragon 888, koji je tokom velikog dela 2021. godine bio glavna odlika premijum telefona. Čipset ima podršku za 5G (što korisnicima iz Srbije trenutno ne znači previše, ali je ova informacija korisna ukoliko uskoro dobijemo mogućnost konekcije na mrežu naredne generacije).

Zanimljivo je i to da S21 FE na domaćem tržištu stiže za Snapdragonom, dok se S21 isporučuje sa Exynosom 2100. To znači da će kupci “fan edicije” dobiti nešto brže očitavanje prsta i “računarsku fotografiju” (computational photography), što su ključne realno vidljive razlike između dva čipa.

Uz čipset ide i 6GB RAM-a i 128GB prostora za skladištenje podataka (na modelu koji smo mi testirali). Dostupne su i opcije 8GB/128GB i 8GB/256GB. Sam procesor je dovoljno dobar da može bez problema da pokreće i najzahtevnije aplikacije, a eventualni problemi mogu da nastanu zbog manje količine memorije (na primer obrada Night Mode fotografija). Ipak, telefon je sasvim dobar za igranje mobilnih igara, kao i za streaming sadržaja.

Baterija ima kapacitet od 4500mAh, što je poprilično standardno za telefone ovog tipa. Trajanje baterije će u velikoj meri zavisiti od aktivnosti koje obavljate na telefonu. Učestalost punjenja će zavisiti od toga koliko napredno koristite telefon i konzumirate mmedia sadržaj (video, igre, surfing).

Kada je u pitanju punjenje, moguća je brzina do 25W, što će omogućiti da se telefon do vrha napuni za nešto više od sat i po. Moramo da pomenemo da adapter za punjenje nije uključen u pakovanje. Iznenađujuće kada su u pitanju "budžetski telefoni", što bi Galaxy S21 FE bar prema najavama trebalo da jeste (iako je to diskutabilno) - tu je i podrška za 15W bežično punjenje i 4,5W obrnuto bežično punjenje.
Foto: B92.net / Ivan Jeliæ
Softver

Prednost Galaxy S21 FE modela u odnosu na ostatak S21 linije jeste što stiže sa Android 12 softverom koji je već unapred instaliran. Iako Samsung već uveliko ažurira svoju aktuelnu S21 liniju na najnoviji softver, mnogi korisnici će smatrati prednošću to što ne moraju da instaliraju dodatna ažuriranja. Korisnički interfejs je One UI 4.0.

Iako vizuelno nema previše razlike u odnosu prethodne verzije Androida, tu su mogućnosti poboljšanog prilagođavanja, posebno ukoliko želite da izmenite šemu boja menija i ikonica - One UI 4.0 će to omogućiti.

Privacy Dashboard verovatno predstavlja najveću nadogradnju u novom korisničkom interfejsu. Pored novih obaveštenja koja upozoravaju na to kada aplikacije pristupaju mikrofonu ili kameri telefona, Privacy Dashboard nudi lak pristup odobrenjima, podešavanjima praćenja i drugim podacima.

Na kraju...

Za razliku od prethodnika, S21 FE skuplji je u startu, što njegovu matematku čini dodatno komplikovanom. Za naše tržište, njegova cena iznosi za dinar manje od 90 hiljada dinara. Da li je sve ono što S21 FE nudi u odnosu na standardni S21 (koji se u momentu pisanja teksta može naći za dinar manje od 100 hiljada) dovoljno da se odlučite za njegovu kupovinu ostaje da procenite sami. Da je S21 FE 80 hiljada ne bi bilo mnogo dileme, ovako se čini da 10 hiljada više nije previše za ono što S21 nudi u odnosu na FE.

Na to bi trebalo dodati i činjenicu da će Galaxy S22 serija biti predstavljena uskoro, pa je nedoumica tim veća, a S21 bi u ovo doba godine trebalo da može da se nađe i na dodatnim sniženjima. Nije nemoguće i da S21 FE ostane jedini S21 u ponudi kada se pojavi S22, pa ako ne planirate da pazarite S22, ovo je pravo vreme za kupovinu još koji dan aktuelnog Samsungovo flagshipa.

Sigurno je da Galaxy S21 FE ima šta da ponudi prosečnom korisniku, ali nismo uvereni da mu cena i kasna objava idu u prilog.

Autor:
Bratislav Jovanović

Doprineo:
Ivan Jelić
@escapetofreedom
@escapetofreedom@mastodon.social

Uređaj na test ustupio Samsung

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

14 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: